Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 18 februari 2011

NJR blij met steun VVD voor 'collegegeldvrij besturen'

NJR, de koepel van jongerenorganisaties in Nederland, is blij met het voorstel om studenten die een bestuursfunctie uitoefenen vrij te stellen van het betalen van collegegeld. Dit plan lanceerden de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). VVD Kamerlid Anne-Wil Lucas steunt het idee. NJR roept staatssecretaris Zijlstra op om deze regeling nu consequent in te voeren: niet alleen voor bestuurders van studentenverenigingen, maar voor alle besturen waar studenten zitting in hebben.

"Door de nieuwe langstudeerregeling wordt het studenten moeilijk gemaakt zitting te nemen in een bestuur. Een studievertraging is immers zo opgelopen als je druk bent met een bestuursfunctie. En uitlopen met je studie betekent een verhoging van het collegegeld. Nevenactiviteiten worden door de langstudeerregeling dus onaantrekkelijk voor studenten. Het 'collegegeldvrij besturen' biedt een uitkomst. Als studenten tijdens hun fulltime bestuursjaar geen collegegeld hoeven te betalen en de tijdsinvestering niet wordt meegeteld bij de nominale studieduur, lopen zij geen studievertraging op en hebben bijgevolg geen negatieve financiële consequenties. Ook wordt het bloeiende actieve studentenleven met dit plan van LKvV en ISO niet om zeep geholpen. Ik hoop dat staatssecretaris Zijlstra dit 'collegegeldvrij besturen' niet alleen gaat regelen voor bestuurders van studentenverenigingen, maar consequent doorvoert, dus voor alle besturen waar studenten zitting in hebben," aldus Niek Ritzen, v oorzitter NJR.

NJR
Bij NJR werken jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht