Expert appartementsrecht nu hoogleraar zakelijke rechten bij OU

21/02/2011 09:24

Open Universiteit

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Roel Mertens benoemd tot bijzonder hoogleraar zakelijke rechten. Met de bijzondere leerstoel, mogelijk gemaakt door Paulussen Advocaten in Maastricht, willen de Open Universiteit en Paulussen Advocaten het onderzoek op het gebied van zakelijke rechten versterken. Hiermee beogen zij een bijdrage te leveren aan de flexibilisering van het goederenrecht, zodat partijen zelf meer vorm kunnen geven aan de inhoud van zakelijke rechten.

Leerstoel

Het onderzoek binnen de leerstoel richt zich op van eigendom afgeleide zakelijke rechten. Daarbij wordt gestreefd naar een kruisbestuiving tussen theorie en praktijk. De aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van gebruiksrechten in een steeds complexer en uitdagender wordende omgeving. Daarbij kan gedacht worden aan toepassing van zakelijke gebruiksrechten - zoals erfpacht in combinatie met bijvoorbeeld splitsing in appartementsrechten - in het kader van financiering van herontwikkeling van gebieden, bijvoorbeeld in oude binnensteden of in krimpgebieden. Hierdoor wordt het economisch belang bij de uiteindelijk in gebruik te geven onroerende zaken over verschillende partijen verdeeld. Dit maakt dan een lagere verwervingsprijs voor de uiteindelijke gebruiker mogelijk.

Over Roel Mertens

Roel Mertens (Reuver, 1964) studeerde rechten aan de Universiteit Maastricht en promoveerde in 1989 aan deze universiteit op 'Appartementsrecht en de welstandsbepalingen'. Na een postdoctorale opleiding goederenrecht werkte hij van 1990 tot 1995 als universitair docent handels- en ondernemingsrecht aan de Universiteit Maastricht. In 1992/1993 was hij gedurende enkele maanden gastdocent aan de Universiteit van Aruba en korte tijd research fellow aan de Universiteit van Stellenbosch te Zuid-Afrika. Hij is sinds 1995 als advocaat en sinds 2000 tevens als partner verbonden aan advocatenkantoor Paulussen Advocaten N.V. te Maastricht. Mertens heeft een aantal boeken geschreven, voornamelijk monografieën over appartementen en appartementsrecht. Daarnaast heeft hij talrijke publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, alsook vakpublicaties op zijn naam staan. Hij is onder meer onbezoldigd juridisch adviseur geweest van de Stichting Jezuïtenberg te Maastricht (van 1992 tot 2006), waarbij zijn adviezen met name betrekking hadden op rechtsverhoudingen op het gebied van ondergrondse gangenstelsels.