Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, maandag 21 februari 2011 9:30

Vertrouwen producenten iets gedaald

Het vertrouwen van de industriële ondernemers was in februari iets afgenomen. Het producentenvertrouwen kwam uit op 1,7 tegen 2,7 in januari.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden.

Het oordeel over de voorraden verslechterde aanzienlijk in februari. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond was deze maand groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde. Dit was voorgaande maanden nog andersom. Over de orderpositie en de productie in de komende drie maanden waren de ondernemers een fractie positiever dan in januari.

De producenten zagen de waarde van de orderontvangst toenemen. Met 104,2 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets gestegen. Over de toekomstige personeelssterkte dachten de ondernemers vrijwel hetzelfde als in januari.

De ondernemers in de industrie verwachtten dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen. Meer informatie hierover staat in het artikel "Ondernemers en consumenten verwachten prijsstijgingen".

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl