Belgische Federale Overheid

Midden-Oosten en Noord-Afrika

Verklaring van Minister Vanackere over de protesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Datum: 18 februari 2011

Minister Steven Vanackere drukt zijn bezorgdheid uit over het geweld en de slachtoffers bij protesten deze week in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Hij roept op om alle gebruik van geweld te vermijden. Minister Vanackere is van oordeel dat vreedzame protestacties die ijveren voor democratische en sociaal-economische veranderingen ongehinderd moeten kunnen plaatsvinden. Hij onderstreept eveneens dat de persvrijheid gerespecteerd dient te worden.

In een goedwerkende democratie moet een bevolking immers de mogelijkheid hebben om vrij zijn mening te uiten en zo zijn ambities en zorgen kenbaar te maken. Eerlijke en vrije verkiezingen zijn een eerste essentiële stap naar democratisering. Voor Minister Vanackere kan enkel een goedwerkende democratie garant staan voor de duurzame stabilisatie van de regio. Verkiezingen moeten georganiseerd worden in een context waarbij alle partijen en bevolkingsgroepen op een transparante en vrije manier campagne kunnen voeren en kandidaten naar voor schuiven die een antwoord bieden op de verzuchtingen van de bevolking.

Minister Vanackere onderstreept het belang van de actieve aanwezigheid van Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton in de regio en sluit zich aan bij haar oproepen om de fundamentele rechten van de bevolkingen te respecteren en een oplossing te zoeken door middel van dialoog. De Minister hoopt dat de bijeenkomst van Europese Ministers van Buitenlandse Zaken nu maandag zal toelaten vooruitgang te boeken bij het formuleren van concrete acties van de EU ter ondersteuning van het transitieproces ten gunste van de bevolking in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarbij moeten zowel de politieke als de sociaal-economische dimensie worden aangepakt.