Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Van historische moestuin tot landgoedpark

Vier projecten in de race voor Buitenleven Erfgoedprijs 2011

Den Haag, 21 februari 2011

Een moestuin terugbrengen in historische staat, een landschapspark herstellen of een wandelpad aanleggen door een nieuw stuk natuur...¦ dat kost geld. Goed besteed geld volgens het magazine Buitenleven dat samen met het ANWB Fonds de Natuur & Erfgoedprijs 2011 in het leven riep om dit soort projecten te ondersteunen. Vier projecten zijn genomineerd en maken kans op ¤ 15.000,-.
'Nederland telt vele bijzondere landgoederen en schitterende natuurgebieden', zegt Buitenleven hoofdredacteur Marieke Haafkens. 'Die dragen enorm bij aan de schoonheid van Nederland. Maar het behoud daarvan kan best wat extra aandacht gebruiken. Wij zien dat er mooie initiatieven worden ontplooid op dat gebied, maar dat de financiering een probleem is. Daarom hebben we deze prijs in het leven geroepen'. Een oproep via magazine en site leverde meer dan twintig projecten op waaruit vier kanshebbers werden geselecteerd:


* het herstel van de historische moestuin op Landgoed Leyduin in Bloemendaal (NH)

* de renovatie van het kasteelpark van het Kasteel Elsloo (L)
* de aanleg van een nieuw stukje Pieterpad over het terrein van het nieuwe landgoed van Huis ten Dijcken (L)

* de herplaatsing van bijzondere bomen - van koekjesboom tot hemelboom
- in het landschapspark van Kasteel Geldrop (NB).

Iedereen kan stemmen via www.buitenleven.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt in Buitenleven nummer 3 die rond 2 april verschijnt. Later dit jaar zal Buitenleven in een uitgebreide reportage het winnende project laten zien.

Vorig jaar werd de Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen het Natuurlijk Grasweggebied Hellevoetsluis, dat voormalige landbouwgrond omvormde tot een levendig natuurgebiedje met vogeleilandjes, een vleermuisbunker en een zwaluwwal.


Noot voor redacties




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB