Rijksvoorlichtingsdienst

A4-corridor Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam dichterbij

Tracébesluit A4 Steenbergen getekend

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft het tracébesluit Dinteloord-Bergen op Zoom, gedeelte A4 Steenbergen, getekend. Met dit nieuwe stuk snelweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom wordt de A4 - de economische ruggengraat van de Randstad - verder versterkt en de verbinding met de Antwerpse haven robuust. De aanleg ontlast bovendien het lokale wegennet waardoor het leefmilieu en de verkeersveiligheid verbeteren. Vanaf 2013 reizen automobilisten bijna 30% sneller tussen Rotterdam en de grens met België.

De A4 in West-Brabant

Het besluit gaat in totaal over 21 km snelweg, waarvan de eerste 6 kilometer in 2007 al zijn aangelegd tussen Bergen op Zoom en Halsteren. Door dit eerste traject verminderde de verkeersdrukte in de binnenstad van Halsteren met 40%. Het nieuw aan te leggen deel wordt zo goed mogelijk in het landschap ingepast. Een deel wordt verdiept aangelegd, er worden vijf viaducten gebouwd, twee bruggen, twee onderdoorgangen voor onder meer landbouwverkeer en het eerste aquaduct van Noord Brabant. Daarnaast wordt geïnvesteerd in faunatunnels en ecoduikers. Ter hoogte van de Steenbergse Vliet wordt de ecologische verbindingszone doorgezet. De nieuwe snelweg kost ¤ 250 mln en wordt een autosnelweg met 2x2 rijstroken. De tweebaans snelweg tussen Bergen op Zoom en Dinteloord is naar verwachting eind 2013 gereed.

Tracébesluit

De A4 - ofwel Zoomweg - is al decennia onderwerp van gesprek. Aan het huidige tracébesluit gingen jaren van overleg en onderzoek vooraf. Nadat tien jaar geleden het oostelijk tracé om Steenbergen deels vernietigd werd, ontstond de voorkeur voor de A4 ten westen van Steenbergen mét een aquaduct. Door de markt tijdig te betrekken, bleek de bouw van een aquaduct economisch haalbaar. Naar verwachting ligt het Tracébesluit vanaf begin maart zes weken ter inzage in o.a. de gemeentehuizen van Bergen op Zoom en Steenbergen en het informatiecentrum van Rijkswaterstaat in Steenbergen.

Feiten

â- De weg krijgt van Bergen op Zoom tot Dinteloord twee rijstroken.

â- Lengte van de weg is 21 km (waarvan 6 km tussen Bergen op Zoom en Halsteren al is aangelegd).

â- Lengte aquaduct is 35 meter.

â- Lengte verdiepte ligging is ongeveer 600 meter.

â- In 2020 zullen op een gemiddelde werkdag circa 60.000 motorvoertuigen per etmaal gebruikmaken van de nieuwe A4. Van deze 60.000 voertuigen is ongeveer 30 procent afkomstig van de huidige verbinding N259, 20 procent van de A16, 20 procent van de A17 en 30 procent van overige parallelle routes en nieuw gegenereerd verkeer.

â- De prognose voor 2020 laat een aanzienlijke reistijdverbetering zien. Voor het traject tussen knooppunt Vaanplein en Zoomland zal de nieuwe A4 naar verwachting ongeveer 30 procent sneller zijn dan de huidige route over de bestaande N259.

â- Het verkeer door Halsteren is met 40% gedaald sinds de opening van het eerste deel van de A4, tussen Bergen op Zoom en Halsteren (2007).