Stichting FOM 21 februari 2011, 2011/06

FOM installeert twee focusgroepen voor funderend energieonderzoek

Het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM heeft vorige week besloten om twee FOM-focusgroepen voor funderend energieonderzoek te installeren in Amsterdam en Groningen. De focusgroep onder leiding van prof.dr. Kees Hummelen heeft het thema 'Next generation organic photovoltaics' met als thuisbasis de Rijksuniversiteit Groningen. De focusgroep met het thema 'Light management in new photovoltaic materials' wordt onder leiding van prof.dr Albert Polman ondergebracht bij FOM-instituut AMOLF in Amsterdam. Het initiatief om deze twee FOM-focusgroepen op te richten past binnen het Strategisch Plan FOM/N 2010-2015, waarin energieonderzoek één van de belangrijkste speerpunten is. Beide focusgroepen zullen ook nauw verbonden zijn met het nieuwe FOM-instituut voor funderend energieonderzoek dat een nationaal coördinerende taak krijgt en door FOM wordt gevestigd op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De focusgroepen hebben elk een budget van ruim 5 miljoen euro en zullen ieder in totaal rond de dertig onderzoekers huisvesten.
Figuur 1. Onderzoek van de FOM-focusgroep 'Next generation organic photovoltaics'
vergroten Figuur 1. Onderzoek van de FOM-focusgroep 'Next generation organic photovoltaics'
De drie vervlochten onderzoekslijnen theorie & modeling, materialen en optische en devicefysica binnen deze FOM-focusgroep zullen leiden tot de nieuwe generatie 'plastic' zonnecellen.
Figuur 2. Onderzoek van de FOM-focusgroep 'Light management in new photovoltaic materials'
vergroten Figuur 2. Onderzoek van de FOM-focusgroep 'Light management in new photovoltaic materials'
Lichtmanagement: licht van de zon wordt 'opgevouwen' in een ultradunne zonnecel en omgezet in elektrische stroom. (c) AMOLF/Tremani

De FOM-focusgroep 'Next generation organic photovoltaics' Deze groep gaat in de komende tien jaar onderzoek doen dat moet leiden tot 'plastic' zonnecellen die in 2020 klaar zijn voor massale toepassing bij voordelige en duurzame elektriciteitsopwekking. Die ambitie houdt in dat het rendement, de levensduur en de kostprijs van de zonnecellen en de duurzaamheid van de gebruikte materialen en processen sterk verbeterd moeten worden. De nadruk ligt onder andere op de ontwikkeling van een heel nieuwe generatie moleculaire halfgeleiders, waarmee de verschillen tussen de huidige organische halfgeleiders en de 'klassieke' anorganische halfgeleiders voor een groot deel overbrugd worden. Als dit lukt, ontstaan spectaculaire nieuwe elektronische materialen die ook buiten het gebied van de zonne-energie van groot belang zijn. De focusgroep zal met Nederlandse kennisinstellingen en industriële partners werken aan de opschaling en het gereedmaken voor grootschalige productie en toepassing. De FOM-focusgroep wordt geleid door prof.dr. Kees Hummelen en bestaat uit een multidisciplinair team van zes fysici en chemici aan de Zernike Institute for Advanced Materials toponderzoeksschool (RuG).

De FOM-focusgroep 'Light management in new photovoltaic materials' Het centrale thema van deze nieuwe FOM-focusgroep is 'lichtmanagement': het controleren van het opvangen, geleiden, concentreren en omzetten van licht op de nanometerschaal. De onderzoekers richten zich op nieuwe materialen, gecombineerd met nieuwe geometrieën, om een antwoord te vinden op de vraag hoe zonnecellen zonlicht op een efficiëntere en goedkopere manier in elektrische stroom kunnen omzetten. Door bijzondere nanostructuren te integreren met (bestaande) halfgeleidermaterialen wordt licht efficiënter in elektrische stroom omgezet. De nieuwe ontwerpen vereisen daarbij veel minder materiaal, waardoor de fabricagekosten van de zonnecellen sterk dalen. Voor deze toekomstige zonnecelstructuren worden nieuwe cleanroomtechnieken zoals softimprinting en moleculaire zelfassemblage ontwikkeld. AMOLF start met dit programma drie nieuwe onderzoeksgroepen op drie verschillende thema's: (1) ultradunne zonnecellen op basis van silicium, (2) 'dye-sensitized' zonnecellen, waarmee licht via een kleurstof en een elektroliet in stroom wordt omgezet en (3) zonnecellen gemaakt van halfgeleider nanokristallen, waarmee het volledige kleurspectrum van de zon in stroom wordt omgezet. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Energie-onderzoek Centrum Nederland (ECN). De looptijd van het programma, dat onder leiding staat van prof.dr. Albert Polman, is negen jaar.

FOM en funderend energieonderzoek
Het oprichten van FOM-focusgroepen aan Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen is een van de initiatieven waarmee FOM de komende jaren vorm wil geven aan nieuw energieonderzoek in Nederland. Andere initiatieven zijn het uitbouwen van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen tot een FOM-instituut voor funderend energieonderzoek, het oprichten van het programma 'Fellowships for Young Energy Scientists' (YES!) en het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere disciplines.
FOM-focusgroepen worden ingezet om het bestaande nationale (funderend) energieonderzoek een substantiële vernieuwende en verrijkende impuls te geven. Door nieuw onderzoek van hoge kwaliteit op verschillende plekken in Nederland te faciliteren, wil FOM een bijdrage leveren aan de versteviging van de Nederlandse positie in het internationale energieonderzoek.

Een FOM-focusgroep toegelicht
Een FOM-focusgroep is een wetenschappelijke onderzoeksgroep die onder krachtige leiding van een gerenommeerde onderzoeker binnen een (multidisciplinair) onderzoeksthema aan één scherpe wetenschappelijke doelstelling werkt. FOM-focusgroepen ontvangen de gastvrijheid van een Nederlandse onderzoeksinstelling. FOM stelt per focusgroep gedurende circa tien jaar substantiële financiële middelen ter beschikking voor een eigen wetenschappelijk programma, waarvan personeel kan worden aangesteld (met name ook senioronderzoekers en soms technici) en apparatuur kan worden gekocht. De groep heeft ook tot taak activiteiten van groepen elders in Nederland bij de uitvoering van het programma te betrekken, door coördinatie en financiering van het onderzoek op zijn gebied.

De selectie
In de zomer van 2010 schreef FOM een call for proposals uit, waarin Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen werden uitgenodigd om een vooraanmelding in te dienen om één van de focusgroepen voor funderend energieonderzoek bij hun instelling onder te brengen. Zeven verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen dienden een voorstel in. Op donderdag 23 september vond vervolgens bij NWO in Den Haag een discussiedag plaats om de voorstellen voor de FOM-focusgroepen te bespreken. Het Uitvoerend Bestuur van FOM heeft op basis van al deze informatie vervolgens besloten om vijf indieners uit te nodigen een uitgewerkt voorstel in te dienen. Deze zijn beoordeeld door internationale referenten, waarna het bestuur vorige week een definitieve keuze heeft gemaakt voor twee focusgroepen.

Meer informatie
Jasper Reijnders, programmacoördinator FOM, (030) 600 12 17. Gabby Zegers, Hoofd Communicatie FOM, (030) 600 12 08.

Over FOM en energieonderzoek: www.fom.nl/energie