Gemeente Lelystad

Campagne gezond eten en meer bewegen

Maandag 21 februari 2011

Wethouder Meta Jacobs gaat zich een jaar lang persoonlijk inspannen om gezond eten en meer bewegen onder de aandacht van Lelystadse vrouwen te krijgen.

Eigen website

Daarvoor bezoekt zij iedere maand één of meerdere beweeg- of voedingsactiviteiten, heeft zij een actief beweegprogramma voor zichzelf opgesteld en houdt zij op haar eigen website haar persoonlijke vorderingen bij. Ook zal zij de komende tijd verschillende gezonde recepten en tips op haar website vermelden. Wethouder Meta Jacobs nodigt vrouwen uit om mee te doen aan de activiteiten: "Samen regelmatig actief bezig zijn, achteraf gezellig een kop koffie drinken en ook nog eens een gezond gewicht bereiken, en dat allemaal in de buurt!"

Doet u mee aan de lunchwandeling met de wethouder?

Op donderdag 24 februari aanstaande geeft wethouder Jacobs met een gezamenlijke lunchwandeling, die afgesloten wordt met een gezonde lunch, het startsein van haar campagne. Lelystadse vrouwen van alle culturen zijn van harte uitgenodigd om met de wethouder mee te wandelen en te lunchen. De wandeling start om 12.00 uur bij Sportcentrum De Koploper en eindigt omstreeks 12.30 uur bij Multifunctionele Accommodatie Atolplaza. Aansluitend kunt u gratis een gezonde boterham mee-eten in Atolplaza. Plezierig samen bewegen en bewust omgaan met voeding staat hierbij voorop. Aanmelden kunt u bij de heer Jo Maas van de Gemeente Lelystad: JJM.Maas@lelystad.nl.

Gezondheid Lelystadse vrouwen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat in Lelystad maar liefst 17 procent meer vrouwen vroegtijdig overlijdt dan in andere steden. De oorzaken daarvan: ongezond gedrag zoals roken, ongezonde voeding en te weinig beweging. Als geen ander weet de wethouder zelf hoe belangrijk het is om op gewicht te blijven: "Sinds ik vanaf april vorig jaar wethouder werd, heb ik mijn gezondheid een korte periode een beetje verwaarloosd. Ik werkte plotseling van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, at onregelmatig en nam te weinig tijd voor lichaamsbeweging. Wel kwam ik altijd op de fiets naar het stadhuis, maar dat bleek niet voldoende om mijn gewicht op peil te houden. Binnen enkele maanden was ik flink wat kilo's aangekomen. Ik werd me ervan bewust dat ik wat moest gaan doen, toen de GGD in oktober 2010 het advies voor een gezonde leefstijl aan het college presenteerde. Bij aanvang van het nieuwe jaar let ik er weer op dat ik regelmatig eet en voldoende beweeg en dat merk ik meteen aan de kilo's die ik verlies. Ik kan het iedereen aanraden bewuster met haar lijf om te gaan; je voelt je er prettiger en gezonder door en je zult dus ook gezonder oud worden. Daarbij is het gezellig om met elkaar een beweegactiviteit te ondernemen."

Bewust worden van het belang van gezond gedrag

Het onderzoek is voor de wethouder aanleiding geweest om zich persoonlijk te gaan inzetten voor de gezondheid van Lelystadse vrouwen. Meta Jacobs: "Het zou goed zijn als vrouwen uit de risicogroep (ruim genomen tussen de 40 en 60 jaar) zich bewust worden van het belang van gezonde voeding en meer beweging. En daarvoor wil ik graag als voorbeeld dienen." De wethouder is daarom zelf al flink aan de slag gegaan. Ze gaat nog steeds met de fiets naar kantoor en haar afspraken, maar daarnaast is ze twee keer per week gaan sporten en heeft ze weer een regelmatig voedingspatroon ingevoerd.
Ja