Provincie Overijssel

Gezamenlijke aanpak koperverontreiniging in Haaksbergen

21 februari 2011

Waterschap Regge en Dinkel, gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel pakken samen de sanering van met koper verontreinigde tuinen, agrarische percelen en watergangen op in Haaksbergen. Er is hier geen sprake van gezondheidsrisico's voor de bewoners. Wel van ecologische risico's, zo blijkt uit het laatste onderzoek. De samenwerkende partijen gaan, in overleg met de grondeigenaren, tot sanering over om zo te zorgen voor een schoon en veilig leefmilieu. Ook de herinrichting van tuinen wordt gesubsidieerd.

Bepalen omvang en risico's verontreiniging

Eind vorig jaar startte nader onderzoek om de koperverontreiniging goed in beeld te krijgen. Dit werd gedaan vanuit de Wet bodembescherming. Het ging vooral om het bepalen van de omvang van de verontreiniging en de eventuele risico's die de verontreiniging zou kunnen veroorzaken. Daarbij werd gekeken naar de situatie in de woonwijk `t Wolferink, in meerdere agrarische percelen en watergangen en het industrieterrein.

De omvang blijkt nu beperkter dan gedacht. In de woonwijk `t Wolferink blijkt de verontreiniging beperkt tot 6 tuinen. Bij de volkstuinen is in de grond en in het grondwater geen verontreiniging met koper aangetoond. Dat geldt ook voor de twee speelterreintjes in de wijk. Deze zijn op verzoek van bewoners in de wijk extra onderzocht.

Op enkele agrarische percelen in het aangrenzende buitengebied richting Isidorushoeve zijn plaatselijk wel plekken met koperverontreiniging gevonden.

Er is geen koperverontreiniging in de watergangen Zieneschleiding en de Oude Beek. De verontreiniging met koper blijft beperkt tot één watergang (20-3-3-2), de gedempte sloten langs deze watergang en de plaatsen waar slib uit deze watergang op het land is gebracht. De verontreiniging verspreidt zich niet via het grondwater.

Ook onder het bedrijventerrein is koper in gedempte watergangen aanwezig. De aanwezigheid van verontreiniging onder het bedrijventerrein levert geen risico's op.

Saneren

Nu de omvang en de risico's van de verontreiniging zijn vastgesteld hebben het Waterschap Regge en Dinkel, de provincie Overijssel en de gemeente Haaksbergen het voornemen de verontreiniging te saneren op die plaatsen waar ecologische risico's aanwezig zijn. In overleg met de grondeigenaren zal hiervoor een plan van aanpak worden opgesteld.

Geschiedenis

Enkele jaren geleden zijn tijdens baggerwerkzaamheden door Waterschap Regge en Dinkel in het zuidelijk deel van de wijk `t Wolferink verontreinigingen met koper aangetroffen. Bij de gemeente Haaksbergen waren eveneens bodemonderzoeken binnengekomen waarbij in die omgeving koper was aangetoond. Ook was koper gesignaleerd in al lang geleden gedempte watergangen.

Gezien de mogelijk grote omvang van de verontreiniging en de mogelijke aanwezigheid van de verontreiniging onder de woonwijk 't Wolferink, is in 2008 door de gemeente en het waterschap aan de provincie gevraagd het project te trekken. Vorig jaar al concludeerde de GGD na onderzoek van het adviesbureau Oranjewoud, dat er geen sprake was van risico's voor de volksgezondheid.