Siemens

Persbericht

201102. 371

Den Haag, maandag 21 februari 2011

Brandveiligheid op maat voor gerenoveerd Sportpaleis Ahoy

Onlangs vond in Rotterdam de officiële opening plaats van het compleet vernieuwde Sportpaleis Ahoy. Bij de renovatie is veel aandacht besteed aan de brandveiligheid. In opdracht van het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam leverde Siemens Building Technologies een geautomatiseerd systeem om gevaarlijke situaties snel te signaleren en te beheersen. Daardoor kunnen er nu ruim 15.000 bezoekers tegelijk onbezorgd genieten van de sportieve en culturele evenementen waar Ahoy om bekend staat.

Vanaf het eerste ontwerp voor het vernieuwde Sportpaleis is gestreefd naar een hoog niveau van brandveiligheid. Voor het brandmeldsysteem viel de keuze op Sinteso van Siemens, vanwege de bewezen betrouwbaarheid en flexibiliteit. Bovendien werkt Sinteso via het eveneens door Siemens geleverde danger managementsysteem MM8000 probleemloos samen met de andere systemen voor veiligheid en gebouwbeheer in het Ahoy-complex.

Ahoy had voor de brandbeveiliging al de beschikking over een AlgoRex-centrale, eveneens van Siemens. Die hoefde niet te worden vervangen, maar kon worden uitgebreid met elementen uit het nieuwe Sinteso-systeem. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de vlammenmelders, die een eventuele beginnende brand op de arenavloer of de tribunes vroegtijdig detecteren. De technische installaties boven de catwalks worden met Aspiration Smoke Detection (ASD) beveiligd. In de overige ruimtes zijn Sinteso multisensor melders geplaatst.

De brandmeldsystemen zoals die nu zijn geïnstalleerd werken samen in het geïntegreerde MM8000 danger management systeem van Siemens met de andere aanwezige systemen voor veiligheid en gebouwbeheer. Daardoor kunnen ze in principe volledig geautomatiseerd functioneren. In de specifieke situatie van het Sportpaleis zou dat echter voor veel loze meldingen kunnen zorgen. Als artiesten op het podium met rook en vuur werken, moet er niet meteen een blussysteem in werking treden. En als een bezoeker voor de grap een brandmelder indrukt, moet er niet meteen een evacuatie in gang worden gezet.
Om praktische problemen die inherent zijn aan de functies van het Sportpaleis te ondervangen, is de hal verdeeld in kwadranten. Per kwadrant kan het systeem flexibel aan- en uitgeschakeld worden. Als het detectiesysteem in werking treedt, worden er eerst brandwachten naar de betreffende locatie gedirigeerd. Pas als uit hun rapportage blijkt dat daar aanleiding voor is, vindt activering van de ontruimingsinstallatie plaats. Voor deze procedure is toestemming verleend door de gemeente Rotterdam en de brandweer.

Zo werken Siemens en Ahoy samen om voor bezoekers en gebruikers van het gerenoveerde Sportpaleis een even unieke als veilige belevenis te creëren.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com