Gemeente Zutphen

Zutphen verliest kort geding: verhuizing OM juridisch niet te stoppen

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Zutphen vindt het bijzonder vervelend dat het de verhuizing van het Openbaar Ministerie naar Arnhem niet met een kort geding heeft kunnen tegenhouden. "Hoewel de rechter erkent dat het arrondissementsparket grote maatschappelijke gevolgen heeft voor de gemeente Zutphen, vond hij dat de belangen van de staat zwaarder wegen. De rechter heeft geen uitspraak gedaan over een compensatie voor het niet nakomen van het convenant. We gaan daarover in gesprek met justitie." Zo reageert burgemeester Arnold Gerritsen, namens het college.

Kort geding juridisch middel om verhuizing OM tegen te houden Het College van procureurs-generaal, het bestuur van het OM, heeft de gemeente in mei 2010 geïnformeerd dat hij heeft besloten de (ver)nieuwbouwplannen van het arrondissementsparket aan het Vispoortplein stop te zetten. Een beslissing die te maken heeft met het voorgenomen besluit om het parket Zutphen samen te voegen met het parket Arnhem en die het college duidt als bezuinigings- en doelmatigheidsmaatregelen. Het college heeft het convenant met onmiddellijke ingang opgezegd en heeft dit niet van te voren overlegd met de gemeente Zutphen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen heeft bij herhaling bij het OM aangedrongen op het naleven van de afspraken zoals die in het convenant zijn vastgelegd. De verhuizing van het OM naar Arnhem stond gepland in de maand maart/april van dit jaar. Om die verhuizing tegen te houden, heeft het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Zutphen een kort geding aangespannen.

Vervolg
Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan het behoud van justitiële voorzieningen in de gemeente omdat deze een belangrijk rol spelen in de sociale- en werkgelegenheidsstructuur van de Zutphense samenleving. Nu de verhuizing van het OM een feit is, wil het gemeentebestuur met vertegenwoordigers van Justitie praten over de gevolgen van het niet naleven van het convenant. Het college denkt daarbij aan compensatiemogelijkheden met als doel justitiële voorzieningen in Zutphen te behouden.