Voedsel en Waren Autoriteit

vanaf 15 februari via internet

Exportcertificering diervoeders, bloemen, groente en fruit kan vanaf 15 februari via internet

VWA nieuws | 21 februari 2011

Vanaf 15 februari 2011 kunnen exportcertificaten voor diervoeders worden aangevraagd en afgegeven via het geautomatiseerde systeem CLIENT Export. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), die de certificaten verstrekt, stapt op korte termijn voor deze sector geheel over op CLIENT Export. Hoewel nog niet alle bindende exportcertificaten in het systeem zitten, kunnen de bedrijven er al mee starten. Van de exporteurs van diervoeder wordt verwacht dat zij in de eerste maanden van 2011 overstappen naar dit nieuwe systeem. Daarnaast kan sinds 14 februari ook de exportsector voor bloemen, groente en fruit aan de slag met CLIENT Export.

Exportcertificaten
Wanneer bedrijven diervoeder willen exporteren naar landen buiten de Europese Unie, moeten ze hiervoor een exportcertificaat aanvragen bij de nVWA. Voor bloemen, groente en fruit certificeert het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Een exportcertificaat bevat onder andere garanties van de overheid over de goederen die worden geëxporteerd. Tot voor kort gebeurde de exportcertificering nog op papier. CLIENT Export is een internettoepassing waarmee exportcertificaten kunnen worden aangevraagd en afgegeven. Het systeem is ontwikkeld binnen het overheidsprogramma CLIENT Export. Dit programma heeft tot doel de exportcertificering van agrarische producten naar landen buiten de Europese Unie vergaand met automatisering te ondersteunen.

De aanvraag via CLIENT Export levert voorlopig nog wel een certificaat op waardepapier op. Uiteindelijk is het doel om dit te vervangen door een elektronisch bericht naar het land van bestemming.

Voordelen
Voordelen van het nieuwe systeem zijn onder andere de mogelijkheid van hergebruik van gegevens en maatwerk. De aanvraag is door de elektronische verwerking niet gebonden aan tijd en plaats. Bovendien is de verwachting dat er minder fouten voorkomen in vergelijking met het huidige papieren proces.

CLIENT Export wordt al gebruikt voor de afgifte van exportcertificaten in onder andere de vlees- en de zuivelsector. Op 4 april a.s. wordt de applicatie voor de export van bomen en jonge planten in gebruik genomen.

Meer informatie:

* Alle informatie over CLIENT export vindt u op de website www.clientexport.nl

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.