Belgische Federale Overheid

de dialoog tussen de EU-raad en het Europees Parlement voortzetten! »

Olivier Chastel : « Laten we institutionele spanningen vermijden en de dialoog tussen de EU-raad en het Europees Parlement voortzetten! »

Datum: 21 februari 2011

De Minister van Ontwikkelingssamenwerking, belast met Europese zaken, Olivier Chastel, nam in de marge van de Raad Algemene zaken deel aan de informele lunch van Ministers van Europese zaken. Deze lunch werd georganiseerd door het Hongaarse EU-voorzitterschap. De relaties tussen de Raad en het Europees Parlement waren het gespreksonderwerp.

Het gesprek ging over de concordantietabellen die aangeven hoe de bepalingen van richtlijnen worden omgezet in nationaal recht, de gedelegeerde handelingen versus de uitvoeringsbesluiten, de procedure tot instemming van het Europees Parlement met internationale akten, de toegang tot gerubriceerde documenten, de begrotingskwesties en de deelname van Europese parlementsleden aan internationale conferenties.

Olivier Chastel ging nader in op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de EU-raad en het Europees Parlement ten opzichte van de Europese burgers. « Het is natuurlijk legitiem dat elke instelling waakt over de naleving van haar voorrechten, maar we moeten vermijden dat machtspelletjes of institutionele spanningen onze aandacht afwenden van de doelstellingen die we samen nastreven », zei Olivier Chastel tot zijn Europese collega's.

De Minister benadrukte ook de wil om de dialoog tussen de EU-raad en het Europees Parlement over moeilijke onderwerpen voort te zetten. « Slechts door onze standpunten in een constructieve sfeer samen te brengen, kunnen we begrijpen wat er in elke instelling leeft en kunnen we vermijden dat meningsverschillen escaleren tot een overdrijving van de problemen », besloot Olivier Chastel.