Ingezonden persbericht


Toekomst Malawiaanse kinderen gaat in rook op
Groningse leerlingen vragen aandacht voor leeftijdsgenoten op tabaksplantages

Haren 15/02/2011- Op 21 februari reizen 16 leerlingen van het Maartenscollege te Haren af naar Malawi. De leerlingen vragen hiermee aandacht voor kinderarbeid op tabaksplantages. Gedurende twee weken zullen ze aan den lijve ondervinden hoe de omstandigheden op de plantages zijn. In het allerarmste land van Afrika werken tienduizenden kinderen (soms al vanaf 5 jaar) op tabaksplantages. Deze kinderarbeid houdt hen gevangen in de vicieuze cirkel van armoede. Doordat de kinderen niet naar school kunnen zijn ze aangewezen op ongeschoold werk dat plaatselijk voor handen is. Kinderarbeid is onacceptabel en valt onder de schending van mensenrechten.

Vanaf begin november 2010 zijn de leerlingen al druk bezig met het project 'Tabak van kinderarbeid'. Tijdens een grondige voorbereiding de afgelopen maanden kregen de leerlingen voorlichting over de leefomstandigheden in Malawi. Ook hebben ze op allerlei manieren geld bij elkaar gebracht om hun reis te financieren en terplekke projecten op te gaan zetten. Nu is het moment daar dat de reis zal starten. Tijdens hun verblijf in Malawi gaan de Groningse leerlingen zelf ervaren hoe het is om op een tabaksplantage te werken. Bij terugkomst zal de school zich blijven inzetten voor de kinderen in Malawi en de verschillende opgezette projecten.

Niet zonder risico's
Malawi is één van de grootste tabaksproducenten. De inkomsten van deze productie vertegenwoordigen ruim 70% van het nationaal inkomen. Nergens in zuidelijk Afrika is er zoveel kinderarbeid als in Malawi. Het werken op tabaksplantages is niet zonder risico. Naast kans op slangenbeten en een zeer slechte hygiëne, is er een grote kans op Green Tobacco Sickness. Dit is een ernstige vorm van nicotinevergiftiging. Bij het plukken en sorteren van tabaksbladeren, krijgen de kinderen via hun huid tot wel 54 milligram nicotine per dag binnen, het equivalent van het roken van 50 sigaretten. Dit is te vergelijken met het opgeplakt krijgen van heel veel nicotinepleisters. Velen krijgen daardoor last van misselijkheid, braken, hoofdpijn of benauwdheid.

Vertrek
Maandag 21 februari zullen de leerlingen om 17.30 uur worden uitgezwaaid door hun ouders en de andere leerlingen op Airport Bremen.

Noot voor de redactie,