Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Persbericht Rover
21 februari 2011

Rover: nooddienstregeling tram RET deugt niet

De RET heeft bij het kiezen van de noodmaatregelen rond de spoorverzakking in Schiedam onvoldoende gedacht aan de reizigers. Deze boodschap stuurt Reizigersvereniging Rover aan de RET. Volgens Rover had de vervoerder klantvriendelijkere maatregelen kunnen treffen en worden reizigers bovendien slecht geïnformeerd. De reizigersvereniging vraagt RET daarom om nu alles in het werk te stellen om de overlast voor reizigers in Schiedam zoveel mogelijk te beperken.

Door de spoorverzakking in Schiedam kan tram 21 het eindpunt Harreweg niet bereiken. Tijdens deze stremming, die naar verluidt een maand gaat duren, rijdt tram 21 niet in Schiedam Noord. Reizigers moeten gebruikmaken van tram 23, de reguliere bussen 51 of 53 of pendelbussen.

Rover snapt dat een dergelijke stremming onvermijdelijk zorgt voor overlast voor de reizigers, maar vindt dat de RET bij het kiezen van de noodmaatregelen onvoldoende heeft gedacht aan de reizigers. Rover had in plaats van de inkorting liever gezien dat RET tram 21 naar het eindpunt van tram 23 in Vlaardingen zou leiden. Hierdoor zou tram 21 op het grootste deel in Schiedam Noord gewoon kunnen rijden en zouden minder pendelbussen nodig zijn. Rover schat in dat in elk geval tijdens uren waarop minder frequent wordt gereden doorrijden naar Vlaardingen mogelijk is zonder dat er daar direct tramopstoppingen ontstaan.

"De nooddienstregeling die de RET nu voor tram 21 heeft opgesteld zorgt ervoor dat veel te veel reizigers last hebben van de stremming", stelt Huib Poortman van Rover-Rotterdam. De afstemming tussen tram 21 en 23 is nu 's avonds en op zaterdag en zondag verdwenen, dit treft ook reizigers op een van de drukste tramtrajecten in Rotterdam (de Vierambachtsstraat en Middellandstraat). De trams rijden op zaterdag in één richting nu vlak achter elkaar. Hierdoor is er in plaats van elke 7 a 8 minuten maar elke 15 minuten een tram.

Bovendien is de informatie op het internet over de toestand volgens Rover te karig: het is niet duidelijk waar de pendelbussen stoppen of volgens welke dienstregeling deze rijden. Rover vraagt RET de organisatie rond de noodmaatregelen te verbeteren en gaat er van uit dat de vervoerders zijn verantwoordelijkheid neemt door reizigersongemak onmiddellijk te verminderen.




Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer