Ingezonden persbericht


Gemeente moet bezuinigen op Wmo

Het bestuur van ROGplus, bestaande uit de wethouders Wmo van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, heeft in haar vergadering van december 2010 een discussienotitie vastgesteld met mogelijke voorstellen voor bezuinigingen op de individuele Wmo-voorzieningen in de jaren 2011-2015. Het bestuur van ROGplus stelt in de discussienotitie bezuinigingsmaatregelen voor die oplopen tot in totaal 4,1 miljoen euro in 2015. Daarvan komt 1,7 miljoen euro voor rekening van Schiedam. Het is overigens, mede gelet op landelijke discussies, onzeker of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om ook in de toekomst met een sluitende begroting te blijven werken.

De discussienotitie is aangeboden aan de colleges van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Het college van Schiedam heeft besloten deze notitie voor kennisgeving aan te nemen en de notitie voor consultatie toe te zenden aan de gemeenteraad. Ook is besloten de notitie voor consultatie toe te zenden aan de Adviesraad Wmo , de Adviesraad Vrouwenemancipatie en relevante maatschappelijke organisaties.

ROGplus voert voor de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis de individuele Wmo-verstrekkingen uit. Al eerder was bekend dat voor de komende jaren oplopende tekorten worden verwacht door de toenemende vraag en de achterblijvende middelen.

De eerste vijf bezuinigingsmaatregelen zijn inmiddels al vanaf januari 2011 van kracht. Versneld ingrijpen was nodig om de oplopende tekorten op de individuele Wmo-voorzieningen te beperken.

Het bestuur van ROGplus zoekt de oplossingen enerzijds in het terugdringen van de uitgaven en anderzijds in het verhogen van de inkomsten. Bij maatregelen die bijdragen in het terugdringen van de uitgaven is bijvoorbeeld gedacht aan het invoeren van borgsommen voor rolstoelen en scootermobielen, het beperken van de uren hulp bij het huishouden en om kleine woningaanpassingen, zoals verhoogde toiletpotten en beugels, niet meer te financieren uit de Wmo.

De verhoging van de inkomsten wordt bijvoorbeeld gezocht in het verhogen van eigen bijdrage bij de hulp bij het huishouden en de Regiotaxi.

De discussie over deze en de overige maatregelen in de notitie zal in de komende maanden in de drie gemeenten met de colleges, gemeenteraden, Adviesraden Wmo en andere belangenvertegenwoordigers worden gevoerd. Dit traject resulteert in het definitief vaststellen van bezuinigingsmaatregelen die vanaf 2012 in zullen gaan..

Stadserf-bijeenkomst maandag 21 februari 2011

In de eerstvolgende bijeenkomst van Het Stadserf is de notitie over de bezuinigingen op de Wmo één van de agendapunten. Op deze bijeenkomst kunnen burgers hun mening en opmerkingen over de discussienotitie naar voren brengen. De deelnemers aan Het Stadserf worden tevens uitgenodigd om eigen ideeën over het opvangen van de bezuinigingen aan te dragen. De bijeenkomst wordt georganiseerd in opdracht van de gemeenteraad. Het Stadserf begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam.

De discussienotitie is ook digitaal te bekijken op de website van de gemeente Schiedam. Zie hiervoor www.schiedam.nl . Vervolgens klikt u onder het kopje 'snel naar' op 'vergunningen en bekendmakingen', week 7. Daar vindt u de Discussienotitie bezuinigingen individuele Wmo-voorzieningen 2011 - 2015.

Noot voor de redactie (