Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

14 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200907483/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Dombosch' van de gemeente Geertruidenberg) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Geertruidenberg van het bestemmingsplan 'Dombosch'. Het plan heeft betrekking op het bedrijventerrein Dombosch. Het plangebied wordt begrensd door de A27, Raamsdonksveer-Noord, de Donge en de Bergsche Maas. Een aantal autobedrijven vindt dat de gemeenteraad meer rekening had moeten hadden met hun aanwezigheid op het bedrijventerrein. Het plan zou de bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden van de bedrijven beperken. Zo heeft de gemeenteraad in het plan een minimale bouwhoogte opgenomen waaraan de bedrijven moeten voldoen. Ook zijn er regels opgenomen over de maximale omvang van de percelen op het bedrijventerrein. De bedrijven vinden deze voorschriften te beperkend. De Raad van State heeft de zaak op 7 januari jl. op zitting behandeld.
2. 200907985/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Nassaulaan' van de gemeente Baarle-Nassau) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Baarle-Nassau van het bestemmingsplan 'Nassaulaan'. Het plan maakt het mogelijk om 21 zogenoemde 'ruimte voor-ruimte'-woningen te bouwen in de Nassaulaan in het buitengebied aan de oostkant van Baarle. De ruimte-voor-ruimte-regeling is onderdeel van het beleid van de provincie en biedt de mogelijkheid om bij wijze van uitzondering woningen te bouwen in het buitengebied. Enkele bewoners van de laan zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de gemeenteraad de noodzaak van de woningen niet heeft aangetoond en onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom is gekozen voor deze locatie. Verder vrezen zij aantasting van het vrije uitzicht vanuit hun woningen. Een van hen is bovendien bang voor lichthinder van auto's, omdat de ontsluitingsweg die zal worden aangesloten op de Nassaulaan, recht tegenover zijn woning komt te liggen. Een verschuiving van deze weg zal de lichthinder beperken en heeft bovendien tot gevolg dat er minder bomen hoeven te worden gekapt. De Raad van State heeft de zaak op 7 januari jl. op zitting behandeld.
3. 200909010/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Beperking toegang van een beschermd natuurgebied op Ameland) Uitspraak over het besluit van de toenmalige minister van LNV waarbij een beperking is ingesteld van de toegankelijkheid van twee gebieden op Ameland. Het gaat om het gebied 'Groene Strand' en het gebied 'Vogelpolle' die beide deel uitmaken van de beschermde natuurgebieden 'Waddenzee' en 'Duinen Ameland'. Volgens de minister zijn deze gebieden belangrijke rust- en broedgebieden voor vogels en wordt met de toegangsverboden de noodzakelijke rust in de gebieden gewaarborgd. Het college van burgemeester en wethouders van Ameland is het hier niet mee eens. Volgens hem is er geen noodzaak om het 'Groene Strand' tijdens een groot deel van het toeristenseizoen voor publiek af te sluiten. De minister zou geen rekening hebben gehouden met het economische en recreatieve belang van het strand voor Ameland. Verder zou het toegangsverbod niet in overeenstemming zijn met het advies van de Wadloopadviescommissie. Het gemeentebestuur is dan ook tegen het besluit van de minister in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 1 februari jl. op zitting behandeld.
4. 200909575/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Verbetering fietspaden over de Edesche Heide in natuurgebied de Veluwe) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor de vernieuwing en verbetering van een fietspad over de Edesche Heide. Het provinciebestuur heeft aan RGV Fietspaden B.V. wel een vergunning verleend voor het verbeteren van een aantal andere fietspaden in het beschermde natuurgebied de Veluwe en op de uiterwaarden van de IJssel. De Veluwe is een belangrijk toeristisch gebied. De kwaliteit van veel toeristische fietspaden in het gebied is verslechterd. RGV Fietspaden B.V. wil de drukke fietspaden reconstrueren en de veiligheid en capaciteit van belangrijke fietsverbindingen verbeteren. Voor het fietspadgedeelte langs de Kreelseweg over de Edesche Heide heeft het provinciebestuur de vergunning niet verleend, omdat vernieuwing en verbreding van het fietspad volgens de provincie negatieve gevolgen heeft voor het natuurgebied. Door de verbreding van het fietspad gaat zogenoemd heischraal grasland verloren, aldus het provinciebestuur. RGV Fietspaden B.V. bestrijdt dat en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 24 december 2010 op zitting behandeld.
5. 201001296/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Windpark in Schalkwijk) Uitspraak in het kader van de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Houten in december 2009 heeft verleend voor een windpark aan de Heemsteedseweg en Veerwagenweg in Houten en aan de Kanaaldijk Zuid in Schalkwijk. Het windpark bestaat uit drie windturbines, transformatorstations, een inkoopstation en een meetmast. Een aantal inwoners van Houten is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen geluidsoverlast, trillingshinder en overlast van slagschaduw en lichtschittering door de rotorbladen. Verder zijn zij onder meer bang dat hun uitzicht wordt aangetast. Met ingang van 1 januari 2011 is het zogenoemde Activiteitenbesluit in werking getreden en geldt er voor het windpark geen vergunningplicht meer. De vraag is nu of de verleende milieuvergunning is vervallen. De Raad van State heeft de zaak op 5 januari jl. op zitting behandeld.
6. 201001393/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan voor tweede stadsbrug in Nijmegen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Stadsbrug en Energieweg tussen Neerbosscheweg en Industrieplein' van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een tweede stadsbrug over de Waal. De stadsbrug verbindt het te ontwikkelen woongebied 'de Waalsprong' ten noorden van de Waal met de stad Nijmegen ten zuiden van de Waal. De brug sluit aan op de Energieweg die vanaf het Industrieplein richting het noorden wordt verlengd. Het plan maakt ook de (herstructurering van) een bedrijventerrein mogelijk. De gemeente wil met de aanleg van een nieuwe brug de bereikbaarheid van de stad verbeteren en de verkeersdrukte op de bestaande Waalbrug verminderen. In een uitspraak van november 2008 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200809112/3 is te vinden op de site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Tegen dit goedkeuringsbesluit zijn de Vereniging Stedelijk Leefmilieu Groen- en Milieubeheer, een aantal bedrijven uit het gebied, en twee omwonenden in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging en de bedrijven had beter onderzoek moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit. Zo zou niet duidelijk zijn of aan de luchtkwaliteitseisen kan worden voldaan en zouden de verkeersgegevens die voor het onderzoek zijn gebruikt, niet deugen. De vereniging is bovendien bang dat de uitbreiding van het bedrijventerrein ten koste gaat van de groene zone rondom het dorp Hees. De beheersvereniging De Koopvaart is het er niet mee eens dat een deel van haar pand aan de Koopvaardijweg afgebroken moet worden om een nieuwe weg aan te leggen. Zij vreest dat de gemeente niet zal overgaan tot de aankoop van het hele pand, maar alleen tot het deel dat afgebroken moet worden. Het aanpassen van het resterende pand zou veel geld kosten, aldus de vereniging. Ten slotte vindt de eigenaar van een bedrijfspand aan de Mercuriusstraat de uitbreidingsmogelijkheden die het plan biedt, te klein. De Raad van State heeft de zaak op 24 november 2010 op zitting behandeld.
7. 201003683/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Verbouwing voormalige school in Utrecht tot appartementengebouw) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de verbouwing van een school aan de Abstederdijk in Utrecht. De vergunning maakt het mogelijk het voormalige schoolgebouw te verbouwen tot elf appartementen met een achterterrein met tuinen en parkeerplaatsen. Omdat het bestemmingsplan de verbouwing niet toelaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Een aantal inwoners verzet zich tegen de verbouwplannen en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die oordeelde in maart 2010 dat de parkeernorm die het gemeentebestuur had toegepast, niet had mogen worden gebruikt om het aantal parkeerplekken dat nodig is, te berekenen. Het gemeentebestuur kan zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank in augustus 2010 een nieuw besluit genomen op de bezwaren van de omwonenden en deze bezwaren wederom ongegrond verklaard. De Raad van State heeft de zaak op 6 januari jl. op zitting behandeld.
8. 201005134/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Ontgrondingenwet
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor zandwinning op locatie de Musels in Beilen) Uitspraak over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan een zandwinbedrijf uit Beilen. Het gaat om het winnen van zand op een terrein van 12,7 hectare aan de Musels. Dit terrein ligt naast het huidige zandwingebied van het bedrijf. Met de vergunning wordt de zandwinning uitgebreid tot 600.000 m³. De eigenaren van een melkveehouderij vlakbij het nieuwe zandwingebied zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwijfelen de noodzaak voor de winning van extra zand. Bovendien vinden zij dat het provinciebestuur eerst had moeten kijken of het zand kon worden gewonnen op één van de andere, bestaande zandwinlocaties in de provincie. Omdat het provinciebestuur dit heeft nagelaten, heeft het in strijd gehandeld met haar eigen ontgrondingsregels, aldus de melkveehouders. Verder zou onvoldoende rekening zijn gehouden met hun belangen. Zo komen er ganzen af op de waterplas waaruit het zand gewonnen wordt. De melkveehouders vrezen dat het grasgewas voor hun vee, door de uitwerpselen van de ganzen, niet meer voor consumptie geschikt zal zijn. De Raad van State heeft de zaak op 7 januari jl. op zitting behandeld.
9. 201005646/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Kapvergunningen
inhoudsindicatie:

(Bomenkap aan Goese Diep en Houtkade in Goes) Uitspraak in het kader van de vergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Goes in 2008 verleende voor de kap van 229 bomen aan het Goese Diep en 119 bomen aan de Houtkade. De vergunningen waren verleend aan Goese Schans B.V. In 2009 heeft het gemeentebestuur de vergunningen ingetrokken. Volgens het gemeentebestuur konden deze bomen achteraf op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Goes zonder vergunning worden gekapt. Een man uit Goes was het hier niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Die verklaarde het beroep van de man in april 2010 ongegrond. De man laat het er niet bij zitten en is tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het gemeentebestuur is in hoger beroep gekomen, omdat het vindt dat de rechtbank bij haar beoordeling 'buiten de omvang van het geschil' is getreden. De Raad van State heeft de zaak op 25 januari jl. op zitting behandeld.
10. 201005742/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 23 februari 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsommen voor recreatiewoningen op Utrechtse camping 'De Berekuil') Uitspraak over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft opgelegd aan enkele eigenaren van recreatiewoningen op camping 'De Berekuil' in Utrecht. De recreatiewoningen zijn ooit illegaal gebouwd, maar zijn in september 2008 door het gemeentebestuur gelegaliseerd, onder de voorwaarde dat de recreatiewoningen niet groter mogen zijn dan 66 m2. Omdat sommige eigenaren weigeren hun recreatiewoningen met een oppervlakte van 70 m² aan te passen, heeft het gemeentebestuur besloten om dwangsommen op te leggen. De eigenaren kwamen eerder bij de rechtbank in Utrecht in beroep. Die oordeelde in mei 2010 dat de dwangsombesluiten vernietigd moesten worden. Naar het oordeel van de rechtbank hadden de eigenaren een groot belang bij het nieuwe bestemmingsplan voor de camping waaraan de gemeente werkt. Hierin moeten volgens de rechtbank, mede naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uit 2004, alle recreatiewoningen die van de bouwnorm afwijken, worden geïnventariseerd en beoordeeld. Die uitspraak met zaaknummer 200306936/1 is te vinden op de site. De rechtbank oordeelde dat het niet redelijk was om in afwachting van dat bestemmingsplan nu al dwangsommen op te leggen. Het gemeentebestuur is het daar niet mee eens en is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft de zaak op 12 januari jl. op zitting behandeld.