Ingezonden persbericht


Geen woningbouw in Almere

Geen nieuwe woningen in Almere. De lijsttrekkers van PvdA, CDA en VVD waren eensgezind tijdens het provinciale verkiezingsdebat in Velsen, dat mede door VNO-NCW Noord-Holland op 17 februari was georganiseerd. Talsma (PvdA) verwoordde het helder: "Er moeten woningen bij in Amsterdam en Haarlem. Bouw waar mensen willen wonen."
Onderwijs & arbeidsmarkt, bereikbaarheid, verzelfstandiging van de havens en wonen. Deze thema's besproken de lijsttrekkers op 17 februari 2011 in het Tata Steel Stadion in Velsen-Zuid. Het debat was een initiatief van VNO-NCW West, MKB-Nederland regio Noord-Holland en De Noordzeekanaal Alliantie ( een samenwerkingsverband van ORAM, ZON, FedIJmond en Veban). In samenwerking met LTO, de vakbonden FNV, CNV en MHP, de Kamers van Koophandel en vele lokale ondernemersverenigingen en branches, waaronder FBA, WBG, MKB IJmond, Bouwend Nederland, RECRON, Horeca Nederland en Metaalunie organiseerden zij het lijsttrekkersdebat. In het debat werden belangrijke knelpunten voor ondernemers aangekaart.

Wonen en werken
"Regels belemmeren de ruimte voor bedrijvenuitbreiding en voor woningbouw worden onverstandige keuzes gemaakt. Het bouwen van woningen in de haven is een voorbeeld van mismatching. Bedrijven kunnen niet meer uitbreiden. Dit is een slecht punt," verwoordde debatleider Jeroen Dirks de zorg van ondernemers. De lijsttrekkers beaamden dat woningbouw in het westelijk havengebied in Amsterdam geen goede ontwikkeling is. "Het is dwaas om te bouwen in de haven. Wonen en industrie verdragen elkaar niet," reageerde Kees de Lange (50Plus). Bond wees erop dat er voor ondernemers nog veel kansen liggen bij Westpoort, een haven-, industrie-, en kantorengebied aan de westzijde van Amsterdam. "Bedrijven kunnen hier ongestoord uitbreiden zonder dat woningbouw hier last van ondervindt. Deze ruimte moeten ondernemers benutten." Titia van Leeuwen (Groenlinks) haakte hierop in en argumenteerde dat vermenging van bedrijvigheid en woningen niet een slecht punt hoeft te zijn. Groenlinks is voorstander van het omzetten van kantoren naar woningen. Lege bedrijven kunnen goed functioneren als woonruimte. Het zorgt voor meer arbeidskrachten bij de bedrijven. Bond (CDA) wees dit af. "Het is veel te kostbaar om bedrijven om te bouwen naar appartementen. Slopen en opnieuw opbouwen is goedkoper."

Almere
De lijsttrekkers PvdA, CDA en VVD waren het over één ding eens. Woningbouw in Almere is een slechte optie. "Er moeten woningen bij in Amsterdam en Haarlem. Geen woningen in de polder. Bouw waar mensen willen wonen," zei Tjeerd Talsma (PvdA). Post verwoordde het krachtiger. "Het Rijk moet zich achter de oren krabben en zich afvragen of zestigduizend woningen daar noodzakelijk zijn. Dat scheelt ook weer een dure IJmeerverbinding."

Onderwijs
Onderwijs en arbeidsmarkt was een ander belangrijk thema tijdens het debat. De vakbonden luidden een noodkreet voor het tekort aan technische mensen. Het onderwijs sluit niet altijd goed aan bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Bond (CDA) gaf aan dat onderwijs geen taak voor de provincie is. Desondanks erkende hij dat het reguleren van de vraag en aanbod van onderwijs en arbeidsmarkt een grijs gebied is waar de provincie een rol kan spelen. "De provincie heeft hiervoor al een monitor gemaakt en heeft nu in beeld waar de spanningen liggen. Daar ligt er een grote rol voor de ondernemer," voegde Bond toe. In 2009 heeft de provincie een monitor geïntroduceerd. Deze monitor schetst ontwikkelingen voor de komende jaren op het gebied van arbeidsvraag en arbeidsaanbod. De provincie wil organisaties ondersteunen met informatie uit de monitor. Hiermee hoopt zij voortijdig schooluitval te beperken, beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel te vergroten en de kloof tussen onderwijs- en arbeidsmarkt te verkleinen. Brinkman (PVV) kon zich in de visie van Bond vinden. "De initiatieven van de provincie afgelopen jaren vind ik goed, maar stimulering van de arbeidsmarkt is een rol voor de ondernemers zelf," Hiermee ondersteunde hij het voorbeeld van Bond, die eerder Tata Steel had geroemd. Tata Steel zorgt zelf voor opleiden van haar werknemers. Bond ziet hierin een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven. Niet iedereen uit de zaal was het hiermee eens. "Wat bij Tata gebeurd kan alleen met grote ondernemingen. Noord-Holland is veelal Midden- klein bedrijf en hebben hier de middelen niet voor,"aldus Rob van Kesteren.

Infrastructuur
Johan Kardol (CU/SGP) steunt de VVD in het doortrekken van rijksweg A8 naar rijksweg A9. Post pleitte om te blijven investeren in infrastructuur. "Mobiliteit, mobiliteit, mobiliteit over het water, spoor en weg. Investeren in infrastructuur is onze visie voor de komende periode," benadrukte ze bij het slotwoord. Ze was het eens met de visie dat Greenport, lucht- en zeehaven moeten worden verbonden, maar gaf aan dat het geld gezocht moest worden.

Debatleider Jeroen Dirks sloot de avond af met een tussenstand van de ondernemersstem. De meeste ondernemers komen uit bij de PVV. De ondernemersstem is een initiatief van VNO-NCW West, MKB Nederland en de Kamer van Koophandel. Volgens Brinkman (PVV) is er geen reden voor twijfel aan de representativiteit van de stemwijzer. www.ondernemersstem.nl