Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 21-02-2011

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 21 februari

GEEN HYPOTHEEKRENTEAFTREK OP AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEKEN

De PvdA is voornemens om een initiatief wetsontwerp te steunen dat zal worden ingebracht door D66 en de ChristenUnie na de verkiezingen. Dat zei financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA vanavond (maandag 21 februari) tegen Antoinette Hertsenberg in het TROS-consumentenprogramma RADAR. In dit wetsvoorstel zal onder meer staan dat de hypotheekrenteaftrek beperkt moet worden tot alleen die hypotheken die in 30 jaar tijd afgelost worden. Hierbij zou het met name gaan om spaar- en annuïteitenhypotheken. De aftrek wordt gedurende 30 jaar steeds minder.

De PvdA wil dit doen om mensen te stimuleren hun hypotheek af te lossen en op deze wijze bezit op te bouwen. De PvdA maakt zich zorgen over de stormachtige groei van aflossingsvrije hypotheken. Daarnaast pleiten de PvdA en D66 voor het afschaffen van de kostenkoper waaronder de overdrachtsbelasting. De PvdA denkt hiermee deels de waardedaling van de huizen op te kunnen vangen. Dit zou de huidige woningbezitters moeten beschermen tegen mogelijk negatieve gevolgen van de maatregelen.

De uitspraken zijn een aanvulling op het PvdA-verkiezingsprogramma waar een dergelijke maatregel niet beschreven wordt. Hier spreekt de PvdA alleen over het terugbrengen van de maximale hypotheekrenteaftrek van 52 procent naar 30 procent en het terugbrengen van de hoogte van hypotheken met aftrek tot de gemiddelde woningwaarde. Dit zou via een glijdende schaal in 30 jaar moeten plaatsvinden.

Meer informatie is te vinden op www.trosradar.nl.