GroenLinks

Stop onmiddellijk onderhandelingen over samenwerking EU en Libië

Zondag 20 februari 2011, 21:48u - Judith Sargentini

De Europese delegatie van GroenLinks wil dat de Europese Unie per direct elke vorm van onderhandelingen over een
samenwerkingsovereenkomst tussen Europa en Libië staakt. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini kan de Europese Unie nu onmogelijk met Libië onderhandelen over samenwerking en het terugsturen van vluchtelingen, terwijl ondertussen onschuldige burgers worden gedood: "De wijze waarop het uiterst repressieve regime van Khadaffi op dit moment demonstranten de mond snoert is onacceptabel."

Sargentini: "Er wordt letterlijk zwaar geschut ingezet door de Libische regering met talloze doden en gewonden als gevolg, en wéér is de Europese Unie muisstil. Onschuldige mensen worden gedood omdat ze af willen van het meer dan veertig jaar oude juk van Khadaffi's dictatoriale regime."

Opzetten kaderovereenkomst met Libië

De Europese Commissie is sinds 2008 met Libië (eind vorig jaar nog het gastland voor de EU-Afrikatop) in onderhandeling over het opzetten van een kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en Libië. Een kaderovereenkomst wordt concreet ingevuld met afspraken over een uitgebreide samenwerking op verschillende vakken, zoals handel en asielbeleid. Het Europees Parlement heeft eind vorige maand nog een resolutie aangenomen waarin het strenge eisen stelt aan deze onderhandelingen.

Volgens Sargentini moet naast het staken van deze onderhandelingen ook de zogenaamde `praktische' samenwerking onmiddellijk worden bevroren. Europa werkt al, ondanks vele bezwaren, samen met Libië om illegale immigratie en mensensmokkel tegen te gaan.

EU moet strijd voor democratie steunen

Daarnaast is de Europese Unie ook veruit de grootste handelspartner van Libië, verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van alle Libische handel van al hun handel. "De Europese Unie kan nu niet doen alsof haar neus bloedt, maar moet de samenwerking per direct opschorten", stelt Sargentini.

"Met dit signaal kan de Europese Unie de Libiërs laten zien dat zij hun strijd voor democratie steunt, terwijl we Khadaffi duidelijk maken dat Europa dit soort politiek niet tolereert. De geloofwaardigheid van de Europese Unie staat op het spel: wil Europa het vertrouwen winnen van de burgers die onderdrukt worden, dan is zwijgen geen optie."