Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer luidt noodklok over bezuinigingsplan kabinet

De gemeente Zoetermeer maakt zich grote zorgen over het plan van het kabinet om te bezuinigingen op het project Nieuwe Driemanspolder. Uitvoering van dit plan betekent de doodssteek voor de ontwikkeling van deze polder tot een gebied waar natuur, recreatie en waterberging op een unieke manier worden gecombineerd. Het kabinet zegt hiermee eenzijdig de bestuursovereenkomst op die het Rijk heeft gesloten met de provincie.
Staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wil de rijksbijdrage voor Recreatie om de Stad (RodS) beëindigen, verbindingszones schrappen en drastisch korten op het budget voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Deze korting ondermijnt het project Nieuwe Driemanspolder.

De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Zoetermeer, Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Deze drie gemeenten werken sinds 2003 samen met de provincie Zuid-Holland en de Hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland aan plannen voor de ontwikkeling van dit gebied. Hiertoe hebben zij op 18 december 2008 het Bestuursconvenant Realisatie Nieuwe Driemanspolder ondertekend. De gemeente Zoetermeer vindt - evenals de andere betrokken overheden - dat de aanleg en inrichting van de Nieuwe Driemanspolder om vier redenen door moet gaan.


1. Waterveiligheid
Ten eerste vanwege de waterveiligheid en een betere regionale waterbeheersing in Midden Holland. De regio zuidoost Rijnland en noord Delfland heeft nu onvoldoende opvangcapaciteit voor water tijdens hevige neerslag. De aanleg van een piekberging hier ontlast dan het regionale boezemstelsel van Rijnland en Delfland. Eind augustus 2010 stonden land en akkers op verschillende plaatsen blank en is een geïmproviseerde noodopvang gecreëerd in het (lager gelegen) Noord Aa-gebied.


2. Recreatie
De tweede reden is dat voldoende groene ruimte in de directe leefomgeving voor recreatie essentieel is voor bewoners van deze dichtbevolkte regio (Zoetermeer, Leidschenveen en Leidschendam). Het recreatietekort in de Zuidvleugel is groter dan in de Noordvleugel. Bovendien blijkt het recreatieaanbod bijzonder belangrijk te zijn voor het vestigingsklimaat voor (internationale) bedrijven en instellingen.


3. Ruimtebesparend
De derde reden is dat de Nieuwe Driemanspolder ruimtebesparend is. Door de functies waterberging, natuur en recreatie te combineren is minder ruimte nodig dan wanneer de waterbergingsfunctie wordt afgescheiden. De stapeling van functies geeft dit project een belangrijke meerwaarde.


4. Uitvoering
De vierde reden is dat de Nieuwe Driemanspolder al klaar is voor de uitvoering. Er ligt een getekend bestuursconvenant met een Definitief Ontwerp, bestemmingsplannen zijn vastgesteld, het overgrote deel van het geld is beschikbaar, bijna de helft van de benodigde grond is aangekocht en er is draagvlak bij de boeren in het gebied. Niets staat de uitvoering van de plannen meer in de weg: in 2012 kan de eerste schop de grond in.

Plan van tafel
De Zoetermeerse wethouder Emmens maakt zich grote zorgen: "We hebben hier een unieke gelegenheid om op een zeer geschikte en beschikbare locatie, die ook nog eens goed bereikbaar is, recreatiemogelijkheden en waterberging te combineren. In de regio bestaat hiervoor veel draagvlak. Kijk eens naar al het gemeenschapsgeld dat hier al aan is uitgegeven, dat is straks allemaal voor niks geweest. Wat een verspilling. Stopzetten van het project kan trouwens helemaal niet vanwege de financiële verplichtingen die we al zijn aangegaan. Bovendien betekent het schrappen van dit plan een ernstige vertraging in de aanleg van een broodnodige nieuwe waterberging en dat leidt tot een onveilige situatie in de regio. Wij gaan samen met onze partners in dit project er alles aan doen om dit plan van het kabinet van tafel te krijgen."