Inspectie v/h Onderwijs


Onderzoek financiële positie besturen in primair, voortgezet en speciaal onderwijs

23 februari 2011

De Inspectie van het Onderwijs start met een onderzoek naar de financiële positie bij besturen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Het onderzoek loopt tot de zomer van 2012 en vindt plaats onder ongeveer vierhonderd besturen. De besturen die onderzocht worden, hebben een zeer hoge kapitalisatiefactor of een hoge kapitalisatiefactor gecombineerd met een of meer zwakke of zeer zwakke scholen.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de mate waarin besturen financiële middelen beschikbaar hebben, die ingezet kunnen worden in het onderwijs. Indien dit het geval is, zal de inspectie besturen aansporen deze middelen alsnog te besteden aan het onderwijs.

Werkwijze

Het onderzoek volgt op het rapport van de Commissie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen uit november 2009. De inspectie beoordeelt volgens het beoordelingskader ontleend aan het rapport van de commissie. Het huidige onderzoek is een vervolg op een pilotonderzoek uit 2010 waarin vijftig besturen zijn onderzocht.

In februari ontvangen alle besturen in het voortgezet onderwijs een brief met hun financiële kengetallen. De besturen in het primair en speciaal onderwijs ontvangen deze brief later in het voorjaar. De vierhonderd besturen die worden betrokken in het vervolgonderzoek, lezen dat ook in deze brief. Deze besturen krijgen vervolgens via internet een vragenlijst voorgelegd, waarin zij verschillende bestuursspecifieke factoren kunnen vermelden. Hiermee wordt rekening gehouden bij de uiteindelijke berekening van de middelen die een bestuur beschikbaar heeft en die nog niet zijn ingezet in het onderwijs. Alvorens besturen de vragenlijst krijgen voorgelegd, worden ze nog uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over het onderzoek. Voor besturen in het voortgezet onderwijs zijn deze informatiebijeenkomsten gepland in maart 2011, de besturen in het primair en speciaal onderwijs volgen later. De inspectie maakt van het onderzoek een rapportage per bestuur en een totaalrapportage.

Kapitalisatiefactor

De kapitalisatiefactor is een kengetal om te signaleren of besturen misschien een deel van hun middelen niet of inefficiënt benutten voor de vervulling van hun taken. De Commissie Vermogensbeheer Onderwijsinstellingen heeft in haar rapport signaleringsgrenzen aangegeven voor de kapitalisatiefactor. Besturen met een kapitalisatiefactor boven deze signaleringsgrenzen hebben volgens de commissie mogelijk teveel middelen ter beschikking. Of daadwerkelijk sprake is van een teveel aan middelen zou mede afhankelijk kunnen zijn van bestuursspecifieke factoren. De kapitalisatiefactor wordt berekend door de boekwaarde van de gebouwen en terreinen in mindering te brengen op het totaal kapitaal en dit bedrag vervolgens te delen door de totale baten inclusief de rentebaten.