Politiebond ACP

ACP: Gecodeerde informatie van criminelen moeilijk te kraken

Legaal gecodeerde informatie van criminelen en producenten en verzamelaars van kinderporno is voor de politie niet te kraken. Dat leidt tot serieuze problemen in de opsporing en vervolging van deze mensen. Een bezoek van ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp aan de zedenpolitie in de regio Amsterdam, waar onder meer gesproken is over de grote zedenzaak die begin december aan het licht kwam, heeft dit beeld onlangs bevestigd.

"We kunnen niet in hun systemen", verduidelijkt Gerrit van de Kamp. "Als een verdachte weigert mee te werken, kun je bijna niets. Dan is het onmogelijk om goede opsporing te doen. De omvang van het probleem is ernstig en groot. Want niet alleen in Nederland speelt het, maar in de hele wereld."

Internationale regelgeving

De versleutelsoftware is tot op heden volkomen legaal. De ACP vindt dat de Nederlandse regering zich sterk moet gaan maken voor internationale regelgeving. Die zou de producenten van dergelijke software in belangrijke politieonderzoeken moeten dwingen mee te helpen met het ontcijferen van de criminele informatie. "In het onderzoek naar de Amsterdamse zedenzaak hebben we het geluk gehad dat de hoofdverdachte meewerkt aan het onderzoek en de wachtwoorden heeft gegeven. Maar dat is natuurlijk lang niet in alle onderzoeken het geval'', aldus Gerrit van de Kamp. "Er moet hier echt snel iets aan gebeuren."

Nationale Cyber Security Strategie

Minister Opstelten van Veiligheid & Justitie heeft gisteren overigens de `Nationale Cyber Security Strategie' gepresenteerd. In een brief aan de Tweede Kamer zegt hij daarover het volgende: "Overheid en bedrijfsleven gaan schouder aan schouder samenwerken om de weerbaarheid tegen ICT-verstoringen en cyberaanvallen te vergroten." Opstelten gaf daarbij aan dat er bij de politie meer capaciteit moet worden vrijgemaakt om cybercriminaliteit aan te pakken. "De keten van opsporing en vervolging wordt versterkt. De komende jaren wordt capaciteit vrijgemaakt voor de opsporing en vervolging van cybercriminaliteit", zo staat in de brief die Opstelten aan de Tweede kamer heeft gestuurd. De ACP vindt het goed dat de minister zijn ogen niet sluit voor de problemen van vandaag de dag. De minister heeft de afgelopen maanden echter meer ambitieuze plannen gepresenteerd, waarbij veel wordt gevraagd van de capaciteit van de politie. De ACP vraagt zich af waar deze capaciteit vandaan moet komen.

Meer informatie

Meer over de zogenoemde Nationale Cyber Security Strategie en de begeleidende brief van minister Opstelten aan de Tweede Kamer vind je op de site van de Rijksoverheid.

---

23/02/11 10:57

---