Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

"Beste Karakus, zullen we samen een brug slaan?"

De boodschap was duidelijk: "Beste Karakus, wil je naar de overkant komen, om samen een brug te slaan?" Deze oproep deed portefeuillehouder Turan Yazir vorige week woensdag met een scheepshoorn vanaf de kade op Katendrecht.

Wethouder Hamit Karakus stond op dat moment op de Wilhelminapier en antwoordde -ook via een scheepshoorn- graag op de uitnodiging in te gaan. Een watertaxi bracht hem vervolgens naar Katendrecht (foto links). Daarmee was de officiële starthandeling voor de bouw van de Rijnhavenbrug een feit. De fraaie 160 meter lange fiets- en loopbrug tussen deze wijken van deelgemeente Feijenoord wordt eind 2011 in gebruik genomen.

Meer verbinding
"Met de brug komt er nog meer verbinding tussen Noord en Zuid en de reistijd wordt aanzienlijk minder", benadrukte de wethouder in de nabijgelegen Fenixloods, voor die gelegenheid ingericht als ontvangstruimte. "Bewoners van Katendrecht kunnen straks via de Rijnhavenbrug rechtstreeks naar het centrum lopen of fietsen. Omgekeerd geldt dit ook voor bewoners en bezoekers van de Wilhelminapier en het centrum".

Nog meer elan
Turan Yazir gaf op zijn beurt hoog op van het nut en de meerwaarde van deze nieuwe icoon op Zuid: "Ik voorspel dat de Rijnhavenbrug voor nog meer elan gaat zorgen. Rotterdammers houden van bruggen. Ik verwacht daarom een enorme aanloop als ze in gebruik wordt genomen, met mensen uit het hele land die haar komen bewonderen én ook om er andere mensen te ontmoeten."

Uitgaansgelegenheden, hotels en winkels op de Pier krijgen daarnaast aansluiting met het Deliplein op Katendrecht en het omringende gebied, én met de plek waar het stoomschip De Rotterdam ligt aangemeerd. In recreatieve zin is de brug het laatste puzzelstuk in het Rondje Rijnhaven. Yazir: "Een ieder kan straks een prachtige rondwandeling maken om de Rijnhaven heen. De hoop ook is dat de Rijnhavenbrug tegelijk het toerisme in dit gebied op gang gaat brengen".

Veiligheid
"Tegelijkertijd is onze zorg de veiligheid van een ieder die gebruik gaat maken van de brug", zei Yazir tot slot. "We hebben hierover tijdens een informatieavond in ons deelgemeentekantoor intensief van gedachten gewisseld met bewoners en ondernemers uit Katendrecht en Wilhelminapier en goed naar ze geluisterd. Hun wens om een verbod voor brommers en scooters op de toekomstige loopbrug laten we meewegen in de uiteindelijke besluitvorming".

(foto deelgemeente Feijenoord)