Politie Gelderland-Midden

Woninginbrakenteam: lichte daling en vijf aanhoudingen
Publicatiedatum: 23-2-2011 12:36:56

REGIO - Het woninginbrakenteam van de politie Gelderland-Midden heeft op dit moment 23 woninginbraken in onderzoek. Sinds de start van het team zijn er vijf personen aangehouden voor inbraken in Arnhem.

Het gaat om drie Arnhemmers van 26, 28 en 39 jaar die op 8 en 14 februari werden aangehouden en verdacht worden van inbraken in woningen aan de Statenlaan, de Jasmijnstraat en de Johan de Wittlaan. De drie konden worden aangehouden op grond van aangetroffen sporen in de woningen. Het lijkt er op dat er geen verband tussen de drie bestaat. Daarnaast werden op 21 en 22 februari twee mannen aangehouden; een 28-jarige man uit Wageningen wordt verdacht van een inbraak in een woning aan de Zeegsingel in Arnhem. Een 42-jarige man uit Zevenaar werd aangehouden voor een insluiping in een bejaardenwoning in Velp.

Onderzoeken
Ruim de helft van de onderzoeken richt zich op Arnhem; de andere onderzoeken richten zich op de andere delen van de regio. In beginsel krijgt elke woninginbraak aandacht van het team, hoewel er natuurlijk wel gekozen moet worden. Elke aangifte wordt nauwgezet geanalyseerd, waarna bekeken wordt in hoeverre er verbanden bestaan met andere woninginbraken. Als de kans groot is dat met de aanhouding van een persoon meerdere woninginbraken worden opgelost, krijgt deze inbraak voorrang. Ook is het belangrijk dat er voldoende informatie bestaat, waar het rechercheteam mee aan de slag kan; daarbij kan men denken aan signalementen en sporen.

Lichte daling
In 2011 is er tot 8 februari 416 keer ingebroken. In 2010 werd in hetzelfde tijd vak 457 keer ingebroken; daarmee is het aantal inbraken gedaald met 9 procent.
De meeste inbraken zijn gepleegd in het district West-Veluwe Vallei (195). In Arnhem Veluwezoom lag het aantal op 141 en in Rivierenland werd er 80 keer ingebroken.

Vergelijking met december 2010
In vergelijking met december 2010 zijn hier en daar enkele opvallende zaken te zien.

Arnhem Veluwezoom
In het district Arnhem Veluwezoom waren er in januari 2010 118 woninginbraken. In de unit Arnhem Noord bleven de woninginbraken gelijk op 43. In de unit AVZ-IJsselwaarden stegen de woninginbraken fors van 19 in december 2010 naar 29 in januari 2011. In de unit Arnhem-Zuid viel het hoogste woninginbraken waar te nemen sinds november 2005: 46

West-Veluwe Vallei
In het district West-VeluweVallei hebben in januari 2011 in totaal 155 woninginbraken plaatsgevonden. Dit is een daling ten opzicht van december 2010 (-26).
In de unit WVV-Noord is een toename te zien van 36 naar 48 woninginbraken, terwijl het aantal in de unit Renkum/Wageningen daalde van 52 naar 45 woninginbraken. In de unit WVV-Midden daalde het aantal woninginbraken naar 62 woninginbraken (december 2010: 93 woninginbraken).

Rivierenland
In het district Rivierenland zijn in januari 2011 67 woninginbraken gepleegd. In de unit Rivierenland-West steeg het aantal van 30 woninginbraken in december 2010 naar 42 in januari 2011. In de unit Rivierenland-Oost ging het aantal van 15 naar 25 woninginbraken.
Wat in januari opviel was het hoge aantal inbraken in Huissen (19) en Zevenaar (13).

Offensief tegen woninginbraken
De politie Gelderland-Midden heeft met ingang van 1 februari een groot offensief ingezet tegen woninginbraken. Het korps wil hiermee het aantal woninginbraken substantieel verlagen. Het team, dat bestaat uit zeker 15 rechercheurs, gaat aan de slag om gepleegde woninginbraken te onderzoeken met als doel over te gaan tot aanhouding en voorgeleiding van verdachten. Daarnaast is er ondersteuning door tal van specialisten op onder meer financieel gebied. Ook wordt de surveillance gericht op woninginbraken. Het korps zal bovendien met extra inzet informatie inwinnen over locaties en verdachte personen.

Voorkomen van woninginbraken
Het offensief behelst overigens niet alleen het onderzoeken van gepleegde woninginbraken en overvallen, maar ook het voorkomen ervan. Daarbij zal het korps nog meer een beroep doen op burgers om alert te zijn op verdachte situaties en de politie te bellen. Verder zal de politie zoveel mogelijk op grond van informatie nieuwe inbraken en overvallen verstoren. Klik hier voor meer tips over hoe u een inbraak zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Help de politie!
De politie werkt hard woninginbraken tegen te gaan en op te lossen. Daarbij is informatie van burgers erg belangrijk. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders gekregen kan worden. Ziet u bijvoorbeeld een verdacht persoon in uw buurt lopen, of een auto meerdere malen doelloos rond rijden, schroom dan niet om de politie te bellen. Bij verdachte situaties kunt u bellen naar 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, bel dan naar 0900-8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar 0800-7000.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053


---