Artsen zonder Grenzen

Hulp op Lampedusa aan mensen uit Egypte en Tunesië

23-02-2011

Op Lampedusa geeft Artsen zonder Grenzen medische zorg aan mensen die daar aangekomen zijn. Vorige week maandag arriveerden de eerste hulpverleners, een arts en een logistiek medewerker, op het Italiaanse eiland. In samenwerking met de plaatselijke autoriteiten is het team dag en nacht paraat om medische hulp te verlenen. Het merendeel van de mensen uit Egypte en Tunesië verkeren in goede gezondheid.

Medische hulp bij aankomst

'Wij zijn een medische noodhulporganisatie en de gezondheid van deze mensen is onze eerste prioriteit. Het is belangrijk dat mensen die duidelijk ziek zijn bij aankomst direct medische hulp krijgen, nog voordat zij verder worden vervoerd,' aldus Barbara Maccagno, arts en medisch hulpcoördinator voor migrantenhulp van Artsen zonder Grenzen.

Sicilië

Een tweede Artsen zonder Grenzen team heeft op 19 februari verschillende locaties op Sicilië bezocht waar mensen vanuit Lampedusa naar overgebracht worden. Het gaat om Pozzallo, Porto Empedocle en Rosolini. Artsen zonder Grenzen houdt de situatie nauwlettend in de gaten en staat klaar om het team in Lampedusa te versterken als het blijkt dat er verdere behoefte aan hulp is.

Artsen zonder Grenzen op Lampedusa

Artsen zonder Grenzen bood eerder van 2002 - 2009 hulp op Lampedusa. Een mobiel team, bestaande uit in ieder geval een arts, een verpleegkundige en een intercultureel specialist. Vanuit de haven bood het team direct hulp als er nieuwe mensen op het eiland landden. Artsen zonder Grenzen gaf medische hulp aan 5.000 migranten. Het werk van Artsen zonder Grenzen in Italië wordt gefinancierd uit bijdragen vanuit het publiek. Artsen zonder Grenzen ontvangt geen bijdrage van de Italiaanse regering.

Wat doet Artsen zonder Grenzen voor migranten? Bekijk ons themadossier migratie.