Gemeente Drechterland

23-2-2011
Project Kompas

Controles Kompas worden uitgebreid naar Drechterland

Sinds medio 2009 is er in oostelijk West-Friesland sprake van Kompas, een bestuurlijk interventieproject rond huisvesting van arbeidsmigranten. De gemeenten Medemblik, Enkhuizen, Drechterland, Hoorn en Stede Broec trekken samen met partijen als Belastingdienst, UWV, Arbeidsinspectie, SVB en SIOD op.

Sinds september 2010 gebeurt dit via controles van een interventieteam. Dit gezelschap controleert diverse mogelijke verblijfslocaties voor arbeidsmigranten. Voorop staat dat de huisvesting moet passen binnen de wettelijke kaders. Net als het feit dat arbeidsmigranten recht hebben op humane huisvesting. Daarnaast gaat het in het project om het samen met werkgevers zoeken naar alternatieve, legale, huisvestingsvormen.

Inmiddels is uit diverse controles in Medemblik en Enkhuizen gebleken dat in veel gevallen de huisvesting niet volgens wet- en regelgeving is. Naast handhaving op illegale of brandonveilige huisvestingsvormen wordt ook gekeken naar zaken als verplichting tot registratie in het GBA, belastingzaken, kentekenregistratie en reintegratie.

De controles vinden onaangekondigd plaats en worden vanaf eind februari ook binnen de gemeente Drechterland uitgevoerd. Op de projectpagina kompas is meer informatie te vinden over het Kompas project en de uitvoering van de controles.

---