Groen!

Geen Vlaamse wapens in conflictgebieden

door Bart Caron (Vlaams parlementslid) op 23 februari 2011 in "Internationaal"

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron vraagt Minister-president Peeters om een onmiddellijk embargo af te kondigen voor wapenuitvoer naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. âWe kunnen het risico niet lopen dat onze wapens ingezet worden tegen de eigen burgerbevolking die hunkert naar democratie.â

Dat er de voorbije dagen Waalse wapens werden gebruikt, weten we al, maar over de export vanuit Vlaanderen is er minder duidelijkheid. Werd er bijvoorbeeld munitie gebruikt die geproduceerd werd door de dochteronderneming van FN in het Limburgse Zutendaal? Het kan, maar we weten het niet.
"Drie kwart van de Vlaamse wapenexport komt nu terecht bij `de industrie'" stelt Bart Caron vast. "Wie de wapens uiteindelijk zal gebruiken, weten we niet. Ons militair materieel kan zo terechtkomen in landen waar Vlaanderen, terecht, nooit zaken mee zou doen, maar de Vlaamse regering kan de handen in onschuld wassen." In tegenstelling tot de talmende Vlaamse Regering, wil Groen! meteen een degelijke regelgeving maken en diende een wapenhandeldecreet in. Onze wapenindustrie mag gerust meer rechtszekerheid en minder administratieve overlast krijgen, maar daar koppelen we dan wel meer transparantie en verantwoordelijkheid aan.
In het voorstel van Groen! moet er duidelijkheid komen over de eindgebruiker. "De achterpoort moet dicht " zegt Caron. "Elke uitvoervergunning moet duidelijk vermelden waar en door wie de wapens uiteindelijk worden gebruikt. Een staat die de mensenrechten schendt, moet geen Vlaams militair materieel krijgen. Punt aan de lijn". Het is ook belangrijk dat de vredesbeweging en
mensenrechtenorganisaties het recht krijgen om verzet aan te tekenen tegen afgeleverde vergunningen. Nu worden zij niet erkend als rechtspartij, terwijl de wapenlobby ganse batterijen advocaten in de strijd kan werpen.
Groen! wil een uitgebreide en transparante rapportage. Iedereen mag het weten wie de Vlaamse wapens in handen krijgt, welke militaire ladingen er worden verscheept in de Antwerpse haven of de Oostendse luchthaven, in wiens gevechtshelikopters onze onschuldige visualisatieschermen worden ingebouwd.
"We maakten een wapenhandeldecreet waar niemand kan tegen zijn," besluit Caron.
Klik hier om het wapenhandeldecreet na te lezen

Contact: Bart Caron -
Zie het origineel