Afghaanse studenten beginnen vereniging voor hun eigen toekomst


Werken aan de "Nieuwe Elite"

Nijmegen, 20110221 -- 23 februari ziet Mayhan Students officieel het levenslicht met hun oprichtingsceremonie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze gaan vanaf dan officieel een start maken om het maximale uit hun studententijd te halen, om hun toekomst binnen de Nederlandse samenleving zeker te stellen.

Begin 2010 sprak de rector magnificus van de Radboud Universiteit prof. Dr. Kortmann over het belang van de universiteit als een broedplaats voor "de nieuwe elite", waarin de allochtoonse gemeenschap een belangrijke rol bij speelt. Als reactie op de toegenomen onrust en onzekerheid jegens minderheden in Nederland.

Mayhan Students geeft daar gehoor aan, en neemt de heft in handen zelf ervoor te zorgen dat de Afghaanse studenten bijdragen aan deze "nieuwe elite".

Niet alleen door ervoor te zorgen dat de studenten meer uit hun studententijd halen op het gebied van zelf-ontplooiing en ontwikkeling, zoals door middel van lezingen. Maar ook door activiteiten te organiseren waarin Nederlandse gebruiken in een Afghaans jasje getoond worden. Zoals de Chai-Borrel, waar  in plaats van alcohol thee wordt ingeschonken, een Afghaanse gebruik.

Bij Mayhan Students zijn ook niet-Afghanen meer dan welkom, om te zien dat Afghanen meer zijn dan alleen mannen met baarden en vrouwen met burka's. En hopen de initiatiefnemers van Mayhan Students ook dat andere studenten meer meekrijgen van andere culturen en gebruiken gedurende hun studententijd. Die misschien niet oer-Hollands zijn, maar wel een verrijking voor de samenleving en een mooie basis biedt voor allochtonen om in te integreren met behoud van eigen identiteit.

Niet alleen zetten ze zich in voor de Nederlandse maatschappij, maar ook voor hun geboorteland. Ze halen o.a. medische spullen van de UMC St. Radboud welke naar Afghaanse ziekenhuizen gestuurd worden. Zo hopen ze jonge Afghaanse hoogopgeleiden, die de universiteiten en hogescholen van Nederland overspoelen, actief te betrekken bij de wederopbouwproces in Afghanistan. Want waarom Nederlandse militairen sturen voor de wederopbouw, als je duizenden jonge hoog opgeleide Afghanen tot je beschikking hebt?





Mayhan Students Association