Angelie Dewkinandan “Schoonmaakster van het Jaar 2011”


Amsterdam, 20110223 -- Angelie Dewkinandan (46 jaar) uit Lelystad is gekozen tot Schoonmaakster van het Jaar 2011. Dat heeft de organisatie van The Golden Service Awards dinsdag 22 februari bekendgemaakt in het Betty Asfalt Theater te Amsterdam. De winnares ontving de prijs – een kristallen bokaal – uit handen van Nurten Coskun van Asito, Schoonmaakster van het Jaar 2010.

Angelie werkt via schoonmaakbedrijf Hago onder meer bij Rentray in Lelystad, een justitiële inrichting voor jeugdigen. Volgens de jury onderscheidt Angelie zich door haar veelzijdigheid en betrokkenheid: ‘Ze beheerst haar schoonmaakvak, toegespitst op huishoudelijk onderhoud, tot in de puntjes en laat bij uitstek zien dat schoonmaak “mensenwerk” is. Naast haar reguliere schoonmaaktaken – waarbij ze niet alleen de geplande werkzaamheden onder handen neemt, maar ook pro-actief zaken signaleert – is Angelie zeer betrokken bij de doelgroep van Rentray. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor.

Bijzonder is dat zij jeugdige gedetineerden opleidt, zodat zij bij terugkeer in de maatschappij kunnen solliciteren als schoonmaker. Hoewel ze daar geen opleiding in heeft genoten, gaat Angelie didactisch uitstekend te werk. Ze heeft geduld en weet met een dosis liefde haar leerlingen het schoonmaakvak goed bij te brengen.’

Er waren naast Angelie nog vier schoonmaaksters als finalist kanshebber voor de titel: Corrie Blok-Laterveer uit Leiden (ISS Cure & Care), Priscilla Jansen uit Arnhem (Hommerson Schoonmaak), Ramona Moestar uit Apeldoorn (Asito BV) en Helence Willemsen-Osayande uit Arnhem (SMB Willems).

Over de verkiezing: kandidaten worden aangemeld door schoonmaakbedrijven en eigen schoonmaakdiensten van organisaties en bedrijven. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. Tijdens een eerste juryronde bepaalt de jury welke inzendingen in aanmerking komen voor de halve finale. Deze kandidaten krijgen vervolgens persoonlijk bezoek van de jury. Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken naar betrokkenheid, inzet, motivatie, opleiding & ervaring, kennis(overdracht) en vaardigheden én de relatie met de opdrachtgever en het eigen team. Jurylid Cor van der Velden: ‘In deze verkiezing zoeken we naar uitvoerende mensen die uitblinken in hun vak, dus niet naar medewerkers met veel leidinggevende taken. En ook niet naar de mensen met de meeste diploma’s of de kandidaten die in het schoonste gebouw werken – voor dat laatste bestaat een andere award. De titel gaat steeds naar dié kundige kandidaat die het beste functioneert in het spanningsveld tussen klant, leidinggevende en collega’s. Het zijn mensen met een passie voor schoonmaken, die prijs stellen op de menselijke contacten die schoonmaak met zich meebrengt. Meestal zit hij of zij al lang in het vak, maar het kan ook om een jong iemand gaan, die bewust vanaf school voor de schoonmaak heeft gekozen.’

The Golden Service Awards bekronen opmerkelijke prestaties in de schoonmaakbranche en willen een bijdrage leveren aan het kwaliteitsbewustzijn binnen en het imago van de branche. De prijzen zijn voor het eerst uitgereikt in Engeland in 1991. In België en Nederland is de wedstrijd voor het eerst georganiseerd in 2002. Naast de jaarlijkse Schoonmaker van het Jaar-verkiezing, zijn er de tweejaarlijkse Awards voor Best schoongemaakte project (in diverse categorieën), Beste leerbedrijf en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

The Golden Service Awards zijn een initiatief van KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL*. Alpheios is Gold co-sponsor. OSB, SVS, FMG, VSDV, VSR, de Stichting Schoonmaakkwaliteit en Service Management zijn als ambassadeur bij de wedstrijd betrokken.