Maastricht University

Trefwoorden: alvleesklierkanker, risicofactoren, voeding, leefstijl
Promotie mw.ir. Mirjam.M. Heinen
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr.ir. P.A. van den Brandt. Co-promotor: dr. B.A.J. Verhage.
Titel: "Lifestyle factors and risk of pancreatic cancer" Donderdag 24 februari 2011, 14.00 uur

Overlevingskansen voor alvleesklierkanker behoren tot de slechtste van alle vormen van kanker. Preventie zou daarom een belangrijke invloed kunnen hebben op de sterftecijfers. Resultaten op basis van de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker, dat in 1986 van start ging onder ruim 120.000 mensen, laten zien dat overmatig alcoholgebruik en roken het risico op alvleesklierkanker vergroot, terwijl het stoppen met roken het risico verlaagt. Onderzoekspersonen die in het verleden hebben gesport, hadden een verlaagd risico op alvleesklierkanker in vergelijking met onderzoekspersonen die nooit hebben gesport. Er bleek geen verband te bestaan met de andere onderzochte voedingsfactoren, waaronder glykemische index, energierestrictie, de inname van vlees, fruit, groente, en vitamines.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.