Gemeente Breda


Pilot Valet Parking Breda van 24 februari tot 24 april 2011

Bezoekers aan de Bredase binnenstad, dus ook de inwoners van Breda, kunnen van 24 februari tot 24 april a.s. gebruik maken van een nieuwe parkeerservice, het zogenoemde `Valet Parking'. Met deze service kunnen bezoekers hun auto veilig laten parkeren vanaf een vast punt midden in het winkelgebied. Niet meer zoeken naar een parkeerplaats of wachten in de rij, maar meteen beginnen aan het winkelplezier. En eenmaal uitgeshopt, dan wordt de auto weer afgeleverd op de plaats waar de eigenaar deze achterliet. Deze gastvrije service wordt aangeboden met inzet van mensen die vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid begeleid worden bij hun entree of herintreding op de arbeidsmarkt. Bij gebleken succes van deze proef wordt gekeken of deze service gehandhaafd kan blijven en eventueel kan worden uitgebreid.

Breda was met dit Valet Parking project één van finalisten voor de Nederlandse Citymarketing Stimulerings Award 2011 voor vernieuwende initiatieven, die op 20 januari plaatsvond.

Aanleiding
Het idee om een pilot Valet Parking te starten voor de binnenstad van Breda is ontsproten uit drie ideeën op het terrein van werkgelegenheid, citymarketing en verkeer/vervoer:

1. Werkzoekenden zinvol aan de slag als chauffeur, vanuit de gedachte; `iedereen kan iets, iedereen doet iets'.

2. Breda draagt de titel van beste binnenstad van Nederland. Deze service draagt bij aan het gastvrije karakter en de uitstraling van de stad.

3. De service kan mogelijk een deeloplossing bieden voor piekmomenten waarbij filevorming ontstaat bij bepaalde garages (en andere plekken in de stad onbenut blijven).

Doel
Het doel van deze pilot is om te onderzoeken of en hoe deze service een bijdrage kan leveren aan het bevorderen van arbeidsparticipatie, verhoging van het serviceniveau aan stadsbezoekers én Bredanaars. Ook wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn om bij succes het project over te laten nemen door een marktpartij met daarbij het realiseren van uitstroom van ingezette werkzoekenden. Wellicht dat in de toekomst dan ook aanvullende diensten mogelijk zijn.

Waar, wanneer en tegen welke kosten?
Aan de Oude Vest 27, ter hoogte van de gratis fietsenstalling, kunnen bezoekers van de binnenstad gebruik maken van Valet Parking Breda op:
- koopavond (donderdag) van 17.00 - 22.00 uur,
- zaterdag van 10.00 - 19.00 uur,

- koopzondagen van 11.30 - 19.00 uur.

Kosten: een vast bedrag van EUR 15,= per auto (inclusief de kosten van de overdekte parkeergarage). Hoe langer men in de binnenstad verblijft, hoe lager de kosten in verhouding worden. Als koopzondagen gelden de data die tussen de gemeente en RetailPlatform zijn overeengekomen.