Rijksvoorlichtingsdienst

Van Open Archief naar Verhalenarchief

Overdracht op donderdag 24 februari 2011

Op 24 februari worden de verhalen van het Open Archief overgedragen aan Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief. De mogelijkheid om nieuwe verhalen te schrijven, blijft bestaan. Om deze overdracht luister bij te zetten, organiseert het Nationaal Archief een bijeenkomst met twee lezingen.

Kinderen van 'foute' ouders

Voor een grote groep mensen hield de Tweede Wereldoorlog niet op na de bevrijding. Vele kinderen van 'foute' ouders zwijgen vanaf dat moment over hun jeugd. Uit angst, schaamte of om andere redenen. In de meeste gevallen is de herinnering gewoonweg te pijnlijk. De laatste jaren is er voor deze (klein)kinderen van 'foute' ouders steeds vaker de gelegenheid hun verhaal kwijt te kunnen. Het Open Archief heeft van 2008 tot en met 2010 verhalen verzameld van kinderen van 'foute' ouders. Deze verhalen worden vanaf nu opgenomen in Het Verhalenarchief.

Overdracht

Op 24 februari 2011 vindt de overdracht van het Open Archief naar het Verhalenarchief plaats bij Het Nationaal Archief. Mede-initiatiefnemer van het Open Archief Rinke Smedinga zal vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van het Open Archief. Na de lezing van historicus en schrijver Chris van der Heijden, Zwijgen, stamelen, spreken. Een mensenleeftijd 'foute kinderen', zal het Open Archief worden overgedragen naar Het Verhalenarchief.

Het Verhalenarchief

Sinds 2009 vertelt en verzamelt het Verhalenarchief thematisch verhalen: van de bevrijding, de eerste gastarbeiders en de Nederlandse geschiedenis in New York. Met deze verhalen kleurt Het Verhalenarchief de 'grote geschiedenis' van Nederland in. Iedereen die zijn verhaal wil vertellen is welkom op Het Verhalenarchief.

www.hetverhalenarchief.nl




RVD Mediafeed