Persberichten

Het andere buiten koken te zien op TuinIdee 2011
Publicatiedatum: 18-02-2011

Chefkok Barend Kramer: "Groente en fruit staan centraal deze zomer"

"Aardbeien in een pakketje, beetje rietsuiker erbij en dragon. Drie à vier minuten op de barbecue. Daarna op een bord met een bolletje ijs en je hebt het perfecte toetje binnen 6 minuten." Chef-kok Barend Kramer barst van de ideeën die barbecueliefhebbers kunnen proeven en zien tijdens het nieuwe KookIdee. Onderdeel van de beurs TuinIdee 2011 die van 24 tot en met 27 februari plaatsvindt in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. Kramer: "Deze zomer wordt het buiten koken anders en ik laat zien hoe dat met groente en fruit mogelijk is. Het goed bakken van vlees komt in mijn presentaties ook aan de orde. Daarnaast laat ik verschillende technieken zien die ervoor zorgen dat je nooit meer naar de keuken, en dus binnen, wordt gedwongen deze zomer."

Barend Kramer is een topkok die na stages bij bekende chefs zoals Jamie Oliver en Gordon Ramsay werkte bij tal van verschillende sterren- en toprestaurants, zoals de Hoefslag, restaurant Halvemaan en Pomphuis. Op TuinIdee geeft hij twee maal per dag en op vrijdag drie keer een kooksessie waar hij meer vertelt over de barbecuetrends van deze zomer. Vooral het gebruik van groente en fruit uit eigen tuin krijgt veel aandacht. "Barbecue roept associaties op van veel vlees, lekker biertje, sigaret erbij en op een te hete barbecue vlees, kip of vis grillen", zegt Kramer. "Er wordt nooit gedacht aan andere mogelijkheden en technieken. Met het gebruik van groente en fruit gaat een wereld open."

Barbecue als instrument
"De barbecue moet meer gezien worden als een instrument waar ook bijvoorbeeld een pan opgezet kan worden voor een lekkere risotto. Of snij een stokbrood en gril deze, leg er een eigen gekweekte courgette of aubergine op, salsa erbij en je hebt een heerlijke bruschetta. Het is binnen een paar minuten voor elkaar en weer eens wat anders dan stokbrood met kruidenboter", vertelt Kramer. "Veel mensen weten niet dat bijvoorbeeld groene asperges lekkerder zijn van de barbecue. Bij het koken is namelijk de temperatuur niet hoog genoeg en bij gebruik van de barbecue verandert de chemische samenstelling waardoor een andere smaaksensatie ontstaat. Benieuwd naar meer? Kom dan langs op één van mijn sessies op TuinIdee!"

Praktische informatie TuinIdee
De beurs TuinIdee, van 24 tot en met 27 februari in Brabanthallen 's-Hertogenbosch, biedt de oplossing en vormt het toneel voor alles wat met tuinieren te maken heeft. Nieuw deze editie zijn de paviljoens KookIdee en BalkonIdee. KookIdee richt zich op buitenkoken en op het paviljoen BalkonIdee is te zien hoe een balkon een mooie tuinuitstraling kan krijgen.

Jurgen Smit, Plantendokter Joop en sterrenchef Barend Kramer zijn aanwezig om praktische tips te geven. Op het speciale TIPplein zijn dagelijks interessante lezingen, presentaties en demonstraties bij te wonen.

Openingstijden:
Donderdag 24 februari 10.00 - 18.00 uur
Vrijdag 25 februari 10.00 - 22.00 uur
Zaterdag 26 februari 10.00 - 18.00 uur
Zondag 27 februari 10.00 - 18.00 uur

Een compleet overzicht van de activiteiten vindt u op www.tuinideedenbosch.nl


-.-.-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,