Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa en Ofgem maken weg vrij voor Brits-Nederlandse elektriciteitshandel

24-02-2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Britse toezichthouder Ofgem hebben de veilingregels goedgekeurd van de BritNed-kabel die Groot-Brittanië verbindt met Nederland.

Deze nieuwe elektriciteitskabel is een flinke stap in de richting van een interne Europese elektriciteitsmarkt. Nu de veilingregels zijn goedgekeurd kan BritNed de kabel in bedrijf nemen. De elektriciteitskabel is aangelegd door een onafhankelijk bedrijf waarvan National Grid International Ltd. en NLink International BV de aandeelhouders zijn. Dat laatste bedrijf is een dochter van TenneT Holding BV.

De capaciteit van de BritNed-kabel komt op de markt door verschillende typen veilingen. Zo kan capaciteit voor één jaar, één maand, voor de volgende dag of op de dag van transport zelf worden verhandeld. De capaciteit die overblijft na een veiling, biedt BritNed steeds opnieuw aan op de volgende veiling. Voor de handel voor de volgende dag wordt de capaciteit vervolgens impliciet geveild; dat betekent dat de elektriciteit en het transport in één hand komen. Dit systeem van marktkoppeling zorgt ervoor dat de kabel optimaal wordt benut.

Jaap de Keijzer, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: Net als de eerdere marktkoppelingen met Duitsland en Noorwegen komt deze Brits-Nederlandse koppeling ten goede aan de consumenten aan beide zijden van de kabel. Een grotere markt betekent meer keuzemogelijkheden, meer concurrentie en dus betere elektriciteitsprijzen. Dat maakt dat een Europese markt ook goed is voor de Nederlandse consument.

Martin Crouch, partner European Strategy van Ofgem: Het vergroten van de interconnectiecapaciteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië haar elektriciteit uit een breed spectrum aan bronnen kan betrekken. De goedkeuring van de veilingregels door de NMa en Ofgem is een grote stap vooruit voor het project. Het beschermt de belangen van de klanten. Door de veilingregels wordt de toegang tot de capaciteit eerlijk en transparant.

De toezichthouders hebben goed geluisterd naar de beoogde klanten van BritNed en BritNed zelf. Zo zorgen de veilingregels ervoor dat de belangen en risicos van de marktpartijen en de belangen en risicos van BritNed als beheerder van deze nieuwe kabel met elkaar in evenwicht zijn.

De Keijzer: Bij de beoordeling van deze regels hebben de NMa en de Britse toezichthouder nauw samengewerkt. We hebben er daarbij voor gezorgd dat de regels goed aansluiten bij de bestaande regels van de regios waar beide landen deel van uitmaken. De NMa zal er op toezien dat BritNed de veilingregels ook in de toekomst aan marktontwikkelingen blijft aanpassen. Zo zullen de markten in de regios van Nederland en Groot-Brittannië verder met elkaar integreren.

Meer informatie:
Overzichtspagina BritNed