Trimbos-instituut


Een leuke carnaval? Maak afspraken met uw kind: geen druppel en geen trekje!

24 februari 2011

geentrekje Het Trimbos-instituut en STIVORO roepen samen met de regionale gezondheidsinstellingen ouders op om tijdens carnaval afspraken te maken met hun kinderen niet aan alcohol of sigaretten te beginnen.

Zowel alcohol als tabak zijn extra schadelijk voor de hersenen van opgroeiende kinderen. Bij alcohol was dit al langer bekend. Recent onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam toont dit ook onomstreden aan voor roken.

Carnaval is naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken en hun eerste sigaret roken. Dat is logisch, want alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden, de sociale controle is laag en de sfeer is losjes. En bij minder toezicht van ouders komt ook al snel dat eerste trekje aan een sigaret.

Regionale campagne
Samen met de regionale GGD-en en de instellingen voor verslavingszorg starten het Trimbos-instituut en STIVORO deze week een regionale campagne. In de meeste carnavalsgemeenten rijden bussen en treinen rond met een digitale lichtkrant, er zijn billboards en posters en ook de regionale televisieomroepen zenden spots uit met een oproep aan ouders om met carnaval te voorkomen dat hun kinderen gaan drinken en roken.

Schadelijkheid van alcohol en tabak voor kinderen 'Het moment waarop een kind het eerste glas drinkt is vaak de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken', volgens Rob Bovens van het Trimbos-instituut. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken. En niet meer drinken of matigen wordt dan steeds moeilijker. Dat geldt ook voor roken. Het begint met af en toe een trekje of een sigaret. Op 15 jarige leeftijd heeft 31% de afgelopen maand gerookt en heeft 60% de afgelopen maand alcohol gedronken. Hoe langer het eerste gebruik uitgesteld wordt hoe minder kans dat iemand verslaafd raakt aan alcohol of begint met roken. `Nicotine op jonge leeftijd leidt tot onherstelbare hersenschade, juist omdat hersenen nog in ontwikkeling en dus extra kwetsbaar zijn. Het is dan ook belangrijk dat die eerste sigaret zo lang mogelijk uitgesteld wordt', aldus Lies van Gennip van STIVORO.

De invloed van ouders
Steeds meer ouders hebben vertrouwen in hun eigen maatregelen om te voorkomen dat hun kind begint met drinken onder de 16 of gaat roken, zo blijkt uit het HBSC onderzoek 2009 onder Nederlandse scholieren en hun ouders. Ouders kunnen hun kind helpen weerbaar te zijn tegen druk vanuit de omgeving, door voorafgaand aan het carnaval met hun kind te praten en duidelijke afspraken te maken over niet roken en niet drinken.


---
Voor meer informatie over alcohol kunt u contact opnemen met Anke Wammes (030-297 11 07, 06 - 51 39 54 07), voorlichter bij het Trimbos-instituut. Voor informatie over roken met Lies van Gennip, directeur van STIVORO, expertisecentrum voor tabakspreventie (070 - 312 04 10, 06 - 22 31 22 16).

Over het Trimbos-instituut
Het Trimbos-instituut is een kennisinstituut dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Onze verworven kennis passen we toe in de praktijk van professionals in de geestelijke gezondheidszorg en de verslavingszorg.

Over STIVORO, voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen.