Rijksvoorlichtingsdienst

Minister Hillen naar EU informele in Boedapest

Minister van Defensie Hans Hillen neemt donderdag 24 en vrijdag 25 februari deel aan de halfjaarlijkse informele EU-vergadering in Boedapest (Hongarije).

Tijdens deze bijeenkomst zullen de EU-ministers van Defensie spreken over lopende en toekomstige EU-operaties. De ministers gaan vooral met elkaar in discussie over hoe de EU meer kan doen om piraterij effectief aan te pakken. Operatie Atalanta is succesvol, maar piraterij blijft een bedreiging vormen voor de scheepvaart in de regio.

Daarnaast zal het in Boedapest gaan over initiatief van Frankrijk, Duitsland en Polen ter versterking van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensie Beleid (GVDB). Dit "Weimar''-initiatief pleit onder meer voor een versterkte EU-NAVO samenwerking op het gebied van militaire capaciteiten, een civiel-militaire planningscel in Brussel en verruiming van de mogelijkheden voor inzet van de EU Battlegroups. Nederland verwelkomt dit initiatief en staat open voor discussie over de deelonderwerpen.

Met het oog op de krimpende defensiebudgetten in Europa zal ook gesproken worden over meer gemeenschappelijke financiering van EU militaire operaties en over meer defensiesamenwerking op het terrein van behoeftestelling, materieel, technologie en onderzoek.

Noot voor redacties (