ProRail

Persbericht

24-02-2011

ProRail vraagt burgers om hulp tegen vandalisme

Omwonenden aan het spoor tussen Gaanderen en Wehl worden door ProRail per brief gevraagd mee te helpen vandalisme terug te dringen op het spoortraject Arnhem-
Winterswijk. Het gaat hier om een proef. De aanpak is onderdeel van het pakket aan maatregelen dat het aantal storingen door gevaarlijk gedrag en vandalisme moet
terugdringen.

Overtredingen

Tot vijftig procent van de storingen op het traject Arnhem-Winterswijk wordt veroorzaakt door gevaarlijk gedrag of vandalisme. Erg vervelend, want reizigers lopen hierdoor regelmatig vertraging op. Regelmatig worden overweginstallaties vernield, of worden onderdelen van het spoor gestolen. Vaak gebeuren dit soort overtredingen op klaarlichte dag. Zichtbaar voor mensen die in de buurt van het spoor wonen. Hun hulp kan ProRail goed gebruiken.

Meldt verdachte situaties

ProRail roept getuigen op verdachte situaties met een acuut karakter te melden bij de regiopolitie via 0900-8844. Als er vernielingen zijn gepleegd en er bijvoorbeeld geen daders in de buurt zijn, worden mensen verzocht contact op te nemen met ProRail. Voor meer informatie, vragen of klachten kunt u terecht bij ProRail publiekscontacten via 0900 776 72 45 of www.prorail.nl/contact. Het maken van fotoâs of filmpjes kan helpen bij de opsporing en veroordeling van de daders.

Waarschuwen

Ook vraagt ProRail omwonenden erg voorzichtig te zijn bij het spoor en anderen, bijvoorbeeld buurtbewoners hiervoor te waarschuwen. Spoorlopen, spelen langs het spoor en het zigzaggen om spoorbomen zijn levensgevaarlijk.

Meer maatregelen

ProRail neemt nog meer maatregelen om gevaarlijk gedrag en vandalisme terug te dringen. Alle scholen langs het traject Arnhem-Winterswijk zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een speciaal lesprogramma over spoorwegveiligheid. Op 50 overwegen worden cameraâs geplaatst om daders van vandalisme beter te kunnen opsporen. In overleg met gemeenten en bewoners streven we ernaar het aantal overwegen op Arnhem-Winterswijk terug te brengen. Dit dringt ook het aantal storingen terug. Toezichthouders van ProRail controleren de omgeving van zogenaamde âhotspotsâ. Zij spreken mensen aan op hun gedrag en delen zonodig boetes uit.