Gemeente Rotterdam

rotterdamse lampen verbruikten in 2010 minder energie

24 februari 2011 | Gemeentewerken | persbericht

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar 5% energie bespaard op openbare verlichting.

In vergelijking met 2009 heeft de gemeente Rotterdam vorig jaar 5% energie bespaard op openbare verlichting. Het totale verbruik nam af met ruim een miljoen kilowattuur. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse gemiddelde energieverbruik van 377 huishoudens. De doelstelling is een afname van 3% per jaar.

De lichten `s nachts dimmen op doorgaande wegen leidt tot een aanzienlijke besparing. Net als minder sterke lampen gebruiken waar het kan. In 2010 heeft Gemeentewerken gemiddeld 10% op het vermogen van de verlichting weten te bezuinigen. Ook is de lichtvervuiling teruggedrongen door gerichter te verlichten. Parken worden bijvoorbeeld 's nachts niet verlicht tenzij er een doorgaande fietsroute loopt en straatlantaarns beschijnen het voetpad in plaats van alle kanten op.

Koploper duurzame openbare verlichting
De inspanningen voor duurzame verlichting leverden Rotterdam als een van de eerste Nederlandse gemeenten een certificering op van Agentschap NL. De stad loopt aan kop als het gaat om energiebesparing in de openbare verlichting. De activiteiten van koplopergemeenten moeten andere gemeenten inspireren op dit vlak.

Meer lampen, minder energieverbruik
Rotterdam heeft op dit moment 100.500 lampen, dit zijn er 5.000 meer dan in 2010. Dit komt door de ontwikkeling van nieuwe gebieden als Nesselande en Park Zestienhoven. Ondanks de toename van het aantal lampen laat het energieverbruik in de openbare verlichting de afgelopen jaren toch een dalende trend zien. De belangrijkste oorzaak? Energiezuiniger lampen aanbrengen.