GroenLinks


GroenLinks wil een vakschool voor migrantenvrouwen

Donderdag 24 februari 2011, 11:01u - Jolande Sap
GroenLinks wil dat vrouwen die zijn geslaagd voor de inburgering direct doorstromen naar een speciale opleiding waar ze een vak leren; de vrouwenvakschool. Deze opleiding zorgt ervoor dat de 190.000 laaggeschoolde migrantenvrouwen in Nederland op de arbeidsmarkt terecht komen. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap spreekt vandaag met diverse migranten over dit voorstel tijdens een bezoek aan het Internationale Vrouwencentrum in Nijmegen.

De vakschool kan vrouwen bijvoorbeeld opleiden voor de ouderenzorg. Door de vergrijzing zullen er over 10 jaar alleen al in de zorg 500 duizend mensen extra nodig zijn. "Er kan veel meer uit de inburgering worden gehaald dan nu het geval is. De vakschool als vervolgstap zorgt ervoor dat vrouwen niet terugvallen in de oude situatie. Ook wordt hiermee een deel van het toekomstige tekort aan arbeidskrachten opgelost", aldus Sap.

GroenLinks wil dat de kwaliteit van de inburgering omhoog gaat. Migrantenvrouwen moeten niet worden voorbereid op een bestaan als huisvrouw of vrijwilliger, maar gericht worden opgeleid voor een baan of eigen bedrijf.

Volgens Sap is het doodzonde dat dit kabinet juist fors gaat bezuinigen op de inburgering. "Kennelijk legt het kabinet zich erbij neer dat migrantenvrouwen niet participeren. Daarmee wordt het talent van deze vrouwen ten onrechte niet benut."

De vakschool als schakel tussen de inburgering en het vinden van een baan is gebaseerd op een idee van multicultureel instituut FORUM . Met het voorstel van de vrouwenvakschool wordt een migrantenvrouw die haar inburgeringsexamen op zak heeft niet losgelaten. De vakschool die op de inburgering volgt, bereidt haar voor als vakvrouw of als student aan een vervolgopleiding.