D66

donderdag 24 februari 2011

Geef de macht terug aan de rekeninghouder!

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil dat minister De Jager (CDA, Financiën) zich inzet om de consument meer macht te geven tegenover banken. Dat zegt de sociaal-liberaal vandaag in het tv-programma RTL Z. Een betere positie voor de klant zorgt bovendien voor meer concurrentie tussen financiële partijen.

Overstappen moet makkelijker

Koolmees: "Het overstappen van de ene naar de andere bank moet daarom makkelijker, met behoud van je rekeningnummer. Net als bij een mobiele telefoon. Klanten staan bij banken nog niet centraal genoeg. Nieuwe klanten worden beter behandeld dan zittende klanten. Regels kunnen banken ontduiken, maar tegen weglopende rekeninghouders is niets te doen. "

Concurrentieprikkel

Door de consument meer macht te geven, ontstaat bij banken de prikkel om meer te concurreren. "Alleen een goede, gezonde concurrentie houdt banken scherp en zet druk op de prijzen. Ons voorstel om je bankrekeningnummer mee te nemen, maakt dit makkelijker. Klanten kunnen zo meer om zich heen kijken, op zoek naar andere aanbieders. Wat het voor nieuwe partijen weer aantrekkelijker maakt om toe te treden. Oud-minister Hoogervorst (Financiën, VVD) toonde zich al eerder voorstander van dit voorstel, maar heeft het niet kunnen realiseren."