D66

donderdag 24 februari 2011

Kabinet, bestrijd files met moderne maatregelen!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat minister Schultz-Van Haegen (VVD, I&M) een thuiswerkfonds begint om de files te bestrijden. Dat zegt de sociaal-liberaal vandaag in de Telegraaf. CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie staan positief tegenover het plan van Verhoeven.

Verhoeven: "De VVD kiest voor meer asfalt, D66 zet in op moderne maatregelen om files tegen te gaan. Een eerdere thuiswerkproef met honderden bedrijven in Amsterdam was een groot succes. Hopelijk werpt het kabinet nu haar oogkleppen af zodat ook andere oplossingen een kans krijgen. Want als vijf procent van het personeel één dagdeel thuiswerkt, scheelt dat al enorm in de files."

Midden- en kleinbedrijf

Het thuiswerkfonds is een pot met geld waaruit bedrijven tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen om thuiswerken mogelijk te maken voor hun werknemers. Door stijging van de arbeidsproductiviteit en minder fileverliesuren betaalt deze investering zich na ongeveer drie jaar uit en kunnen de bedrijven het geld weer terugstorten in het fonds. De overheid moet het fonds vullen door 15 miljoen euro vrij te maken als startkapitaal. Per bedrijf is gemiddeld 40.000 euro nodig. "Vooral middelgrote en kleinere werkgevers zijn enthousiast over thuiswerken, maar hebben het geld en de kennis niet om de juiste computers en software te laten installeren waarmee hun personeel thuis aan de slag kan. Daarom is een duwtje in de rug nodig."

3 miljard euro per jaar

De files kosten het bedrijfsleven zo'n drie miljard euro per jaar. "Met bijna 10.000 kilometer file per jaar kost elke kilometer stilstand de economie drie ton. Thuiswerken past in een flexibele, snelle economie als de onze en geeft mensen de kans werk en prive meer te combineren. Het is tijd voor het kabinet de handschoen op te pakken en echt iets aan de files te gaan doen. We hopen van harte dat de minister ook hier daadkracht durft te tonen," aldus het Kamerlid.