Waardedaling grootst bij (half-) vrijstaande woningen gebouwd na 1980

24/02/2011 10:58

Calcasa

PERSBERICHT

Delft, 24 februari 2011

CALCASA heeft onderzocht dat (half-) vrijstaande woningen gebouwd na 1980 het meest in waarde zijn gedaald in Nederland. De waardedaling betrof -0,9% op jaarbasis in het vierde kwartaal van 2010. (half-) vrijstaande woningen uit de vooroorlogse periode (tot 1944) zijn in het vierde kwartaal daarentegen juist in waarde gestegen met +0,7% op jaarbasis.

De jaarlijkse prijsontwikkeling betreft +0,6% in het vierde kwartaal van 2010. De gemiddelde woningwaarde komt daarmee uit op 250.000 euro. De jaar-op-jaar prijsontwikkeling uitgesplitst naar woningtype en bouwjaar laat voor bijna alle prijssegmenten een positieve prijsontwikkeling zien. Opvallend is de neutrale prijsontwikkeling van appartementen gebouwd na 1980. Die hebben het afgelopen jaar geen waardestijging- of daling gekend, terwijl vooroorlogse appartementen een positieve prijsontwikkeling hadden gelijk aan die van de landelijke.

De hoek- en rijwoningen gebouwd in de vooroorlogse periode in Nederland zijn het meest in waarde gestegen op jaarbasis in het afgelopen kwartaal met een prijsstijging van 1,8%. De (half-) vrijstaande woningen gebouwd na 1980 daarentegen laten de grootste waardedaling zien van -0,9% in het afgelopen jaar. De waardedaling is het grootst bij (half-) vrijstaande woningen gebouwd na 1980.

Voorspelling woningprijsontwikkeling licht positief voor 2011

Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF Valuation voor de woningprijs in het 1e kwartaal 2011 een positieve jaarontwikkeling van +0,5% voor alle woningen, en een kwartaalontwikkeling van -0,2%.

Over CALCASA

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed. Het Calcasa Automated Valuation Model (AVM) voor de waardering van individuele woningen is uniek door zijn hoge dekkingsgraad en nauwkeurigheid. Het wordt internationaal erkend door de gerenommeerde ratingbureaus Moody's, Fitch Ratings en Standard & Poor's en de toezichthouders. Daarnaast is Calcasa bekend vanwege de veelvuldig geraadpleegde WOX, de woningprijsindex van Nederland. Deze innovatieve rekenmodellen zijn betrouwbaar, objectief en transparant. Calcasa is gespecialiseerd in dataverzameling, kwantitatief onderzoek, softwareontwikkeling en statistische modelbouw met een sterk wetenschappelijk fundament. Een groeiend aantal bedrijven zoals hypotheekverstrekkers, investeerders, intermediairs, validatie-instituten, woningbouwcorporaties, consumentenorganisaties, vastgoedbedrijven, makelaarsorganisaties, overheidsinstellingen en toezichthouders vertrouwen op de waarderingsoplossingen van Calcasa.





http://www.calcasa.nl/nl/technologie/de-wox-huis-prijs-indices/wox-kwartaalberic


Noot voor de redactie:


---


Noot voor de redactie/