8.000 zieken en gehandicapten met Zonnebloem op vakantie

24/02/2011 11:33

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Meer dan 8.000 zieken en gehandicapten gaan in 2011 met de Zonnebloem op vakantie. Ze worden begeleid door 7.800 vrijwilligers, waaronder 3.000 verpleegkundigen en ziekenverzorgenden. Daarmee blijft de vrijwilligersorganisatie veruit de grootste aanbieder van aangepaste vakanties in Nederland. Maandag 28 februari gooien de eerste 69 fysiek beperkte reizigers de 'seizoenstrossen' los aan boord van Ms de Zonnebloem. Het aangepaste vakantieschip, dat tijdens het winterreces een flinke opknapbeurt kreeg, vertrekt dan vanuit thuishaven Arnhem naar Duitsland voor zijn eerste van in totaal 42 reizen.

Van de ruim 8.000 vakantiegangers gaan er 3.000 mee op het aangepaste schip. De overige 5.000 hulpbehoevende reizigers nemen deel aan bus-, vlieg-, watersport- en campervakanties. Daarmee is het reisaanbod even groot als in 2010. Met dit verschil dat er nog nooit zoveel keuze was uit bestemmingen en soorten reizen. Want de Zonnebloem voegde opnieuw een Nederlandse en Duitse bestemming aan haar aanbod toe. De nieuwkomers zijn het Limburgse Mechelen en Berlingerode in de Duitse Harz. Bovendien maakt boegbeeld Ms de Zonnebloem in 2011 drie speciale reizen naar de tuinbouwtentoonstelling Bundesgartenschau in Koblenz. Uiteraard staan ook weer speciale LinQ-vakanties voor jongeren (18 tot 45 jaar) en vakanties voor deelnemers van 40 tot 65 jaar op het programma.

Opknapbeurt

Na vijf vaarseizoenen kreeg het vakantieschip van de Zonnebloem tijdens het winterreces een flinke opknapbeurt. Met als meest in het oog springende veranderingen twee speciale hutten voor obesitas-patiënten, een compleet verbouwde bibliotheek, een nieuwe lees- en televisiehoek, nieuwe gordijnen en vloerbedekking en uitbreiding van de afwaskeuken met een supersnelle spoelunit.

Sociaal netwerk

De Zonnebloem telt ruim 42.000 vrijwilligers die georganiseerd zijn in ongeveer 1.400 afdelingen. Zij bieden een sociaal netwerk aan zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen, voor wie eenzaamheid dreigt, en geven kleur aan hun leven. Behalve aangepaste vakanties, organiseren de vrijwilligers elk jaar ruim 310.000 dagjes uit (Zonnedagen) voor bijna 150.000 fysiek beperkte mensen. Ook leggen ze 1,3 miljoen huisbezoeken af bij meer dan 72.000 zieken en gehandicapten.





http://www.zonnebloem.nl