Erasmus Universiteit Rotterdam

Geluk in de twaalf provincies: laagst in Limburg

Limburgers voelden zich gedurende het afgelopen half jaar gemiddeld minder gelukkig dan mensen uit overige Nederlandse provincies. Dit blijkt uit het langlopende onderzoek naar geluk via www.gelukswijzer.nl. De GeluksWijzer is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias en volgt het geluksgevoel van duizenden Nederlanders.

Limburger minder gelukkig
Meer dan 16.000 deelnemers vulden gedurende het afgelopen half jaar op gelukswijzer.nl herhaaldelijk in hoe gelukkig ze zich gedurende de afgelopen maanden hadden gevoeld. Hieruit blijkt dat Limburgers gemiddeld maandelijks minder gelukkig waren dan deelnemers uit overige provincies. Een onder-modaal inkomen verklaart deels waarom Limburgers zich het afgelopen half jaar minder gelukkig voelden. Dit valt te rijmen met de analyse van het economische bureau van de ING bank, waarbij Limburg in 2010 en 2011 uit de bus kwam als traagst groeiende economie van alle Nederlandse provincieën (De Limburger, 2011).

Alle twaalf provincies op een rij
Deelnemers beoordeelden maandelijks hun geluk gedurende oktober 2010-februari 2011. Zij vulden gedurende deze periode in hoe ze zich vandaag en in de afgelopen maand voelden. Om het geluksgevoel te meten moeten de deelnemers onderstaande vraag naar geluksgevoel invullen:

De uitkomst levert de volgende rangschikking van de twaalf provincies op :

Geluk niet beïnvloed door externe maar wel persoonlijke factoren Opvallend is dat de verschillen in gemiddeld geluk in provincies niet verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld het aantal echtscheidingen, 65-plussers of levensomstandigheden zoals aanwezigheid van bos en natuurgebied. `We zien in Westerse landen zoals Nederland dat geluk vooral afhangt van persoonsgebonden factoren zoals iemands leefstijl en levenskeuzen en niet zozeer externe factoren', aldus onderzoeker dr. Wido Oerlemans.

Lagere maandelijkse geluksscores
Cijfers met betrekking tot het maandelijkse geluksgevoel liggen beduidend lager dan jaarlijkse gelukscijfers, gebaseerd op vragen naar de mate waarin men `tevreden' is met het eigen leven als geheel'. `Mensen die tevreden zijn met hun leven hoeven zich nog niet persé gelukkig te voelen.', aldus Oerlemans. `Verder zien we bij maandelijkse geluksmetingen dat deelnemers gelukkiger zijn in de zomermaanden in vergelijking tot de wintermaanden'.

Onderzoek naar geluk
Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen met de website www.gelukswijzer.nl mensen meer zicht geven op hun geluk en ze zo ondersteunen bij het zoeken van een levenswijze waarbij ze zich gelukkiger voelen. Eerder onderzoek wijst uit dat geluk goed is voor de gezondheid. Deelnemers aan de GeluksWijzer beantwoorden regelmatig via internet enkele vragen over hun geluksgevoel. Ze geven met een cijfer aan hoe gelukkig ze zich de laatste maand hebben gevoeld. Via het dagboek geven ze aan wat ze de vorige dag gedaan hebben en hoe prettig ze zich bij die activiteiten gevoeld hebben. Deelnemers kunnen hun geluk vervolgens vergelijken met dat van de gemiddelde Nederlander of met het geluk van mensen in dezelfde levenssituatie.