Gemeente Barneveld


Van Hoogevest Architecten ontwerpt uitbreidingsplan Museum Nairac

Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort ontwerpt de uitbreiding van Museum Nairac aan de Brouwerstraat in Barneveld. Het college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerp aan dit bureau gegund. Voor het einde van het jaar moeten de bouwwerkzaamheden zijn gestart. Het plan is om de voormalige bibliotheek aan de Brouwerstraat te slopen en op die locatie de nieuwe uitbreiding van het museum te realiseren. Voor de uitbreiding is EUR 2,5 miljoen euro beschikbaar.

Het Museum Nairac aan de Langstraat kampt met ruimtegebrek. Veel waardevolle spullen zijn in depot opgeslagen en kunnen vanwege het gebrek aan ruimte niet worden getoond. In de afgelopen jaren is het plan ontstaan om het museum aan de achterzijde, aan de kant van de Brouwerstraat, uit te breiden. De keuze is gemaakt om de bestaande bebouwing, waarin voorheen de bibliotheek was gevestigd, te slopen en op deze locatie de nieuwe museumuitbreiding te realiseren. Het bestaande museum aan de Langstraat en de nieuwe uitbreidingslocatie aan de Brouwerstraat worden door middel van een entreezone met elkaar verbonden. De provincie Gelderland en de gemeente Barneveld dragen elk EUR 1,25 miljoen bij.

Architectenkeuze
De gemeente Barneveld heeft in de afgelopen periode een programma van eisen opgesteld waaraan de uitbreidingsplannen zowel ruimtelijk als functioneel moeten voldoen.

Op basis van het programma van eisen zijn vijf architectenbureaus benaderd om een voorstel te doen voor de uitbreiding van het museum. Het college van burgemeester en wethouders heeft gekozen voor het Architectenbureau Van Hoogevest uit Amersfoort dat de meest gunstige inschrijving heeft gedaan. Het is de bedoeling dat het ontwerp de komende maanden wordt uitgewerkt, zodat in mei 2011 de bouwvergunning voor de uitbreiding kan worden aangevraagd. In september start de aanbesteding van de bouwwerkzaamheden. De verwachting is dat de nieuwbouw eind 2012 klaar is.

Informatiebijeenkomst
De gemeente Barneveld organiseert vóór de zomervakantie een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de nieuwbouwplannen van Museum Nairac.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl