Provincie Flevoland


Intentieverklaring Compoworld ondertekend

Publicatiedatum: 24 februari 2011

Flevoland heeft goud in handen waar het gaat om de ontwikkeling van zeer hoogwaardige composieten. Dat is de overtuiging van de zes partijen die op woensdag 23 februari 2011 een intentieverklaring tekenden voor het op te zetten composietencluster in Noordelijk Flevoland genaamd: Compoworld. Onderzoek, onderwijs, overheden en bedrijfsleven gaan nauw samenwerken om de composiettechnologie verder te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor de praktijk. De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) is de trekker van Compoworld.

De vraag vanuit de industrie naar technologisch hoogwaardige en gewichtsbesparende materialen in de lucht- en ruimtevaart, maar ook in bijvoorbeeld automotive en scheepsbouw, neemt explosief toe. Kunstvezels en harsen komen in de plaats van traditionele materialen zoals staal en aluminium. Composieten zijn veel lichter en sterker dan metaal, zodat ook onderdelen van bijvoorbeeld landingsstellen en raceauto's van composieten gemaakt kunnen worden.

Gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner: `In juli 2010 heb ik een bezoek gebracht aan Fokker Landing Gear (FLG) in Helmond. Uit dat gesprek is naar voren gekomen dat FLG de komende jaren substantieel wil investeren in de composiettechnologie voor de vliegtuigbouw. FLG zal hierin nauw samenwerken met het Nationaal Lucht- en
Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Fokker Landing Gear investeert al veel in onderzoek en ontwikkeling bij het NLR. Het NLR zelf heeft onlangs besloten nieuwe machines aan te schaffen. Ook de Flevolandse scholen gaan bij het vak Werktuigbouw speciale aandacht besteden aan de toepassingsmogelijkheden van composieten. Dit initiatief heeft de Hogeschool Windesheim samen met de ROC's en de Roy Heiner Academy genomen.'

Compoworld is niet alleen bedoeld voor grote bedrijven zoals Fokker, maar ook voor het gespecialiseerde MKB. `Het NLR in Marknesse speelt hierin als kenniscentrum voor de industrie een belangrijke rol,' aldus Tjaard Sijpkes, directeur Technologie van Fokker Landing Gear.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring door Fokker Landing Gear, NLR, Windesheim, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland is de samenwerking formeel bekrachtigd. De partners gaan als eerste aan de slag met het opstellen van een Masterplan met een bijbehorend investeringsprogramma. De provincie en de gemeente Noordoostpolder hebben in beginsel besloten hieraan bij te dragen vanuit de compensatiegelden Zuiderzeelijn.