Politie Gelderland-Midden

Officiële start Burgernet in Arnhem

Publicatiedatum: 24-2-2011 12:30:36

ARNHEM - Woensdagavond 23 februari hebben de gemeente Arnhem en de regiopolitie Gelderland-Midden in het stadhuis van Arnhem het startsein gegeven voor de uitbreiding van Burgernet in Arnhem. Rond half acht ondertekenden de burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke en de directeur politie, de heer A. Lith, het convenant Burgernet, waarin de samenwerking tussen gemeente en politie rondom Burgernet is geregeld. Speciale gast van de avond was de heer Klijn, die zich als eerste burgernetter in Arnhem heeft aangemeld. Burgernet start 1 juni 2011 in Arnhem.

Met de ondertekening van het convenant is ook de officiële campagne van Burgernet gestart om inwoners van de nieuwe gemeente te enthousiasmeren zich aan te melden. Begin maart ontvangen alle inwoners een brief van burgemeester Krikke met het verzoek deel te nemen aan Burgernet.

10.000 deelnemers
Tot dusver hebben al zo'n 600 Arnhemmers zich spontaan aangemeld voor Burgernet. De eerste Arnhemmer die zich aanmeldde was de heer Klijn uit Arnhem. Hij werd tijdens de bijeenkomst in het zonnetje gezet door burgemeester Krikke en Izak Mauritz, projectmanager Burgernet. De gemeente Arnhem streeft op basis van eerdere ervaringen met Burgernet naar circa 10.000 nieuwe deelnemers. Dit komt neer op circa 8% van de inwoners vanaf 16 jaar en ouder. Met de start in Arnhem zijn alle 16 gemeenten van de politieregio Gelderland-Midden aangesloten op Burgernet.

Landelijk netwerk
Na de start in Arnhem, is de politieregio Gelderland-Midden de eerste regio in Nederland waar Burgernet helemaal is uitgerold. Landelijk zijn nu 64 gemeenten met in totaal circa 200.000 deelnemers aangesloten op Burgernet. De verwachting is dat eind 2011 Burgernet landelijk is ingevoerd in meerdere gemeenten verspreid over alle politiekorpsen en in alle meldkamers. Hierdoor ontstaat een landelijk dekkend netwerk voor de toepassing van Burgernet. Burgernet wordt ingezet bij tijdkritische incidenten als woninginbraak, straatroof, overvallen en bij vermissingen, en in niet-tijdkritische acties (preventie, aanvullend buurtonderzoek recherche). De bedoeling is dat Burgernet uiteindelijk uitgroeit tot een overkoepelende alerteringsdienst, die ook kan worden ingezet door de brandweer of GHOR. SMS-alert wordt in Burgernet geïntegreerd. Die integratie moet leiden tot een eenduidig aanbod van diensten door de Nederlandse politie onder de naam Burgernet.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053


---