Rijksoverheid

Belastingdienst neemt 2000 auto's van wanbetalers in beslag

Nieuwsbericht | 24-02-2011

De fiscus heeft het afgelopen jaar 2000 auto's van wanbetalers in beslag genomen. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vandaag in Limburg bekend bij een gezamenlijke stop-en-betaal-actie van de Belastingdienst en de politie regio Limburg-Zuid. Daarnaast werd er bij deze acties bijna 5 miljoen euro ter plekke afgerekend.

`Mensen die niet willen horen, moeten maar voelen. Vooral omdat de meeste mensen wel op tijd hun belasting betalen.', aldus staatssecretaris Weekers.

De Belastingdienst voert regelmatig samen met gemeenten en politie controleacties uit waarbij mensen direct hun openstaande belastingschulden moeten betalen. De Belastingdienst maakt daarbij gebruik van flitsauto's die zijn uitgerust met een camera en een computer. De camera leest het kenteken en vergelijkt dit met een bestand van openstaande belastingschulden. Als er sprake is van een openstaande schuld, wordt de automobilist door de politie naar een parkeerplaats geleid. Daar moet er direct worden afgerekend met de deurwaarders van de Belastingdienst. Dat kan met een mobiel pin-apparaat, of contant.

Gebeurt dat niet, dan wordt de auto in beslag genomen en afgevoerd. Wordt ook daarna de schuld niet betaald, dan wordt de auto verkocht via Domeinen. Met de opbrengst wordt dan de openstaande belastingschuld afgelost.