Stop Nederlandse belastingvoordelen Khadaffi

GroenLinks

Donderdag 24 februari 2011, 13:03u - Bruno Braakhuis
GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis wil opheldering over de belastingvoordelen voor de Libische dictator Khadaffi in Nederland. Braakhuis heeft hierover vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën Weekers. Khadaffi betaalt slechts 0,125% vennootschapsbelasting, via één van zijn bedrijven in Ridderkerk, waar normale Nederlandse bedrijven 25% betalen. Vermoedelijk ligt hier een speciale overeenkomst met het Libische bedrijf aan ten grondslag.

"Dat we een belastingparadijs zijn weet de hele wereld allang, behalve onze regering. Maar dat we ons zelfs voor dictators als Khadaffi voor het karretje laten spannen is niet uit te leggen. Daar moet echt een einde aan komen," aldus Braakhuis. GroenLinks wil van de staatssecretaris weten of er aparte afspraken zijn voor belastingontwijking van hier gevestigde buitenlandse bedrijven, zoals die van de Libische dictator Khadaffi.

Al eerder heeft Braakhuis Kamervragen gesteld over de ruim 12 biljoen euro die via bijzondere financiële instellingen door Nederland loopt en waarover nauwelijks belasting wordt betaald. "De vraag is wie profiteert van deze fiscale ontwijkroutes. Maar bovenal wordt er misbruik gemaakt van deze fiscale ontwijkroutes door dictators of door vijandige regimes."

Vragen van het lid Braakhuis (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Financiën over belasting -ontwijkroutes die worden gebruikt door Kadhaffi in Nederland naar aanleiding van het bericht op www.quotenet.nl en als vervolg op vragen van 22 december en 11 januari over belasting-ontwijkroutes.


1. Heeft u het artikel gelezen op quotenet.nl dat Khaddaffi tankt in Nederland met 0,125% belasting?


2. In het artikel wordt gesteld dat de Belastingdienst geen bijzondere afspraken maakt met buitenlandse bedrijven. Klopt dit?


3. Betekent dit dat elk bedrijf dat zich in Nederland vestigt, dus ook de zgn. 'brievenbussen' en multinationals, te allen tijde dezelfde percentages vermogensbelasting en overige belastingen betalen als bedrijven met een beperktere omvang?


4. Kunt u daarom bevestigen dat er geen sprake is van belastingen op maat, dus aparte afspraken en deals, voor multinationals en hier gevestigde buitenlandse bedrijven?


5. Indien er wel sprake is van aparte overeenkomsten, bent u het dan met me eens dat dit leidt tot fiscale ontwijking en dat Nederland daarom gezien wordt als belastingparadijs?


6. Op 11 januari heb ik schriftelijke Kamervragen gesteld over de 12.300.000.000.000 die via bijzondere financiële instellingen door Nederland loopt en waarover maar 0,008% aan belasting wordt betaald. Aanvullend op deze vragen: Is duidelijk wie er profiteert van deze fiscale ontwijkroutes? Is er misbruik gemaakt van deze fiscale ontwijkroutes door dictators of door vijandige regimes?


7. Welke middelen heeft Nederland om sancties te treffen in die gevallen dat dictators of vijandige regimes tegoeden of bezittingen hebben in Nederland?


8. Bent u bereid deze middelen in te zetten in het geval van dictator, teneinde deze gelden toe te kennen aan de rechtmatige eigenaren, te weten de burgers van Libië?